vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne jak a z čeho vznikla příjmení Mencl a Netolický.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mencl bylo dovozeno z německého osobního jména Menz, které vzniklo z osobního jména Hermann.  Původ jména Herman je staroněmecký a je možné ho  vyložit jako "pán (muž) vojska, válečník".
Příjmení Netolický bylo odvozeno z místního jména Netolice. I toto jméno má původ v osobním jméně. Místní jméno Netolice bylo odvozeno od dnes již nepoužívaného jména Netol.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 877 mužů a 912 žen s příjmením Mencl/Menclová a 572 mužů a 599 žen s příjmením Netolický/Netolická. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.11.2017 08:00
Karolina píše:
Úterý 05.06.2018 13:41
Dobrý den , chtěla bych vědět kde vzniklo příjmení Botur.
Predem děkuju za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 06.06.2018 18:50
Dobrý den,
rozšíření příjmení Botur je zajímavé.
Přestože v České republice žije kolem 100 osob s tímto příjmením, jeho rozšíření je až na výjimky úzce omezeno na oblast Karvinska a Ostravska.
Celosvětová statistika napovídá, že se jedná o jméno lokálního původu, jelikož z celkového počtu 130 žije většina nositelů na našem území právě ve výše uvedených regionech.
Příjmení se také vyskytuje v literatuře s havířskou tématikou. Je tedy možné, že je jméno odvozeno od slova, které má význam pouze v místním dialektu.
Použité zdroje:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2015.
http://forebears.io/surnames/botur
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Botur/
Jonáš Oubrecht píše:
Neděle 16.08.2020 15:08
Dobrý den,
rád bych znal význam jména Oubrecht, úpně Slovanské mi nepřipadá.
Děkuji za pomoc!
PSK - admin píše:
Pondělí 17.08.2020 15:49
Dobrý den,
příjmení Oubrecht bylo odvozeno z osobního jména Albrecht (jméno německého původu, zkrácenina jmen Adalbert, Adalbrecht (ze staroněmeckého adal + brecht), znamená vznešený, nádherný, skvějící se přednostmi, urozený).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 147 mužů a 126 žen s příjmením Oubrecht/Oubrechtová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Anna Vašičková píše:
Úterý 29.06.2021 22:12
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na příjmení Vašička (Vašičková). Zda se jedná jen o přepis příjmení Vašíček a nebo je to zcela jiné příjmení se svým originálním původem a významem.
předem moc děkuji za odpověď!
PSK - admin píše:
Sobota 02.10.2021 13:42
Dobrý den,
příjmení Vašička patří do skupiny příjmení vzniklých z osobních jmen, kdy základ příjmení tvoří některé z křestních jmen, které se na území ČR vyskytovala po staletí (např. jména apoštolů a světců). Ve Vašem případě jde o křestní jméno Václav = více slavný, a jeho další odvozeniny, jako např. i příjmení Vašička (zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8).
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 89 výskytů příjmení Vašička a 86 výskytů příjmení Vašičková v celé ČR. Odkazy zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Va%C5%A1i%C4%8Dka/hustota/ a https://www.kdejsme.cz/[…]/.
Tématice původu příjmení se věnuje také pořad Českého rozhlasu ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR. Pro zajímavost připojujeme odkaz na epizodu o příjmení „Vašek“, které má stejný původ: https://dvojka.rozhlas.cz/vasek-7546759.
David píše:
Pátek 09.07.2021 17:07
Dobrý den, známý se jmenuje Baniunynský. Lameme si hlavu s původem a hlavně významem tohoto příjmení. O předcích nic nevíme. Děkuju s pozdravem David
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.09.2021 09:19
Dobrý den,
příjmení Baniunynský se v nám dostupných zdrojích a příručkách bohužel nenachází, dokonce ani žádná podobná příjmení.
Můžeme Vám doporučit obrátit se na pořad Českého rozhlasu, který se věnuje tématice původu příjmení. Ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR tvůrci pořadu nabízejí možnost kontaktovat je s návrhem příjmení ke zpracování. Odkaz na kontakt zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 8 výskytů příjmení Baniunynský v celé ČR. Odkaz zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Baniunynsk%C3%BD/.
Petr VEJMAN píše:
Neděle 11.07.2021 04:08
Dobrý den, mohl byste mi prosím osvětlit význam příjmení Vejman? Děkuji velice.
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 14:05
Dobrý den,
příjmení Vejman bylo odvozeno od středohornoněmeckého slova obecného významu "wîman" = vinař, vinárník.
Použitý zdroj:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. S. 207. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b2369fe0-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Podobné informace je možné najít i v publikaci Německá příjmení u Čechů od Josefa Beneše. Ten příjmení Vejman řadí mezi příjmení odvozená od příjmení Weinmann:
"Weinmann, Weinman (vinař, obchodník s vínem, dozorce nad obchodem s vínem - Henslinus Weyman sartor, 1375 - Schwarz, Řehoř Weinmon, iluminátor kancionálu kolem r. 1700 v Prachaticích - TP), Wejmann, Weiman, Weyman, Veiman, Vejman..."
Použitý zdroj:
Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. S. 276. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:65255060-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
Četnost výskytu příjmení na našem území lze dohledat prostřednictvím stránek Kde jsme (https://www.kdejsme.cz/), Naše jména (https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php) nebo Příjmení.cz (https://www.prijmeni.cz/).
S pozdravem služba PSK
Karel píše:
Pátek 23.07.2021 09:00
Zajímalo by mne, jak vzniklo příjmení Fizik
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.09.2021 15:57
Jméno Fizik jsme našli v publikaci: DVOŘÁK, Tomáš, VLČEK, Radomír a VYKOUPIL, Libor. Milý Bore-: profesoru Ctiboru Nečasovi k jeho sedmdesátým narozeninám věnují přátelé, kolegové a žáci. Brno: Historický ústav AV ČR, 2003. s. 278. ISBN 80-86488-12-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:32af87e0-d946-11e4-9c07-5ef3fc9bb22f.
Jedná se o poměrně časté slovenské romské příjmení, které není zařazené do vyjmenovaných kategorií odvozených např. z křestních jmen, zaměstnání, charakterů, jmen zvířat, nebo názvů rostlin, event. geografických názvů. Z textu publikace vybíráme:
„Samostatnú skupinu tvoria priezviská (apelatíva), ktoré nemožno zaradiť do žiadnej z vybraných skupín, ako Bongilaj (mad. bong = zvučať), Botló (maď. botlós = potknutie, poklesok), Botos (maď. kapce), Haluška, Karika (maď. obrúčka), Kattona (maď. vojak), Kócri (maď. kocsi = koč), Lavička, Piachetka, Pokuta, Tanáč (maď tanács = rada), Zeman. Ďalej sem možno zaradiť všetky ostatné priezviská, ktorých význam nie je jasný, z ktorých však mnohé sú značne frekventované, napr.: Berko, Berky, Bikár, Body, Boldy, Bundzík, dna, Čipčala, Dirda, Bunka, Dmko, Dužda, Dýcha, Dzurban, Facuna, Fizik, Gina, Girga, Goral, Goroľ, Hangurbadžo, Herák, Kočko, Koky, Kroščen, Mirga, Mižigar, Oračko, Paločaj, Pecha, Pešta, Polhoš, Stojka, Štrkáč, Várady, Vlačuha, Zubaj.“
V ČR žije 21 mužů se jménem Fizik a 16 žen se jménem Fiziková. Převážně v Karlovarském a Plzeňském kraji, výskyt jména je i v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. (https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Fizik/hustota/ , https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=77041&typ=prijmeni)
Gogo píše:
Středa 25.08.2021 14:32
Dobrý den chtěl bych se zeptat na význam příjmení Vrzal a původ předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 29.03.2023 13:19
Dobrý den,
předem se moc omlouváme, že na Váš komentář reagujeme s tak dlouhým opožděním. Někdy se bohužel stane, že administrativní systém nám neodešle upozornění, že byl k nějakému dotazu přidán nový komentář. Na Váš dotaz jsme natrefili až teď při odpovídání na jiný komentář.
Příjmení Vrzal je odvozeno ze slovesa vrzat = kdo vydává vrzavé zvuky, chodí sem a tam dveřmi apod.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 216. ISBN 978-80-86781-14-3.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 767 výskytů příjmení Vrzal v celé ČR:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Vrzal/hustota/.
Aleš píše:
Úterý 28.03.2023 13:41
Dobrý den ,
zajímalo by mě ja vzniklopřijmení Eisenkolb
PSK - admin píše:
Středa 29.03.2023 09:48
Dobrý den,
vysvětlení původu příjmení jsme vyhledávali v příručce o německých příjmeních u Čechů. Příjmení Eisenkolb vysvětluje jako odvozeno z názvů kovových nástrojů – Eisenkolb = železná palice. Své příjmení lidé získávali běžně dle nástrojů, s nimiž obvykle pracovali nebo které byly typické pro jejich řemeslo.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 19 výskytů příjmení Eisenkolb v celé ČR: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Eisenkolb/hustota/.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu