vznik a význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne jak a z čeho vzniklo příjmení Kubát.
Děkuji předem za vaši odpověď a přeji příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kubát vzniklo ze zkratky osobního jména Jakub z původního hebrejského tvaru Jahaqóbh = druhorozený. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.  Příjmení Kubát má 2696 lidí, je na 397. místě a věkový průměr je 42 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=163812&typ=prijmeni
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2017 14:00
Soňa píše:
Pondělí 01.01.2018 00:29
Dobrý den ráda bych poprosila o rozbor příjmení Kraic . Odkud pochází. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 02.01.2018 14:42
Dobrý den,
k příjmení Kraic (nebo Krajc) jsme nalezli dva možné výklady:
první vychází ze slova krajíc, druhý z němčniny ze slova Kreuz = kříž.
Jméno mohlo vzniknout z první části místního názvu lokality, odkud nositel jména pocházel (Kreuztal, Kreuzbach apod.) Příjmení Kraic je v České republice velmi vzácné, žije zde pouze kolem 23 nositelů tohoto jména (a podobný počet nositelek s přechýlenou formou - ová).
Příjmení se vyskytuje roztroušeně v oblastech Rosic u Brna, Rakovnicka a Kladenska, Žatecka a Slánska, Nýřan a Stříbra.
Jaromír píše:
Čtvrtek 15.02.2018 18:22
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda umíte objasnit původ příjmení 'Kakrda'.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 19.02.2018 08:45
Dobrý den,
příjmení Kakrda používá v České republice pouhých 66 lidí. Nejvíce jich žije na Pardubicku a v oblasti východních Čech. Příručky se výslovně o jméně Kakrda nezmiňují. Podařilo se nám najít pouze zmínku o jméně Kokrda, které jé odvozené od příjmení Kohout (podobně jako např. Kokot, Kokrha, Kokš, .).
Se svým dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradu Ústavu pro jazyk Český: http://www.ujc.cas.cz/[…]/zakladni-kontakty.html
Zdroje:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá domácí encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1998. 174 s. ISBN 80-7176-731-X.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kakrda/
Petr píše:
Sobota 04.08.2018 12:56
Dobrý den.
Rád bych vás poprosil o význam příjmení OLMR, jak vzniklo co znamená a odkud pochází.
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 07.08.2018 10:40
Dobrý den,
příjmení Olmr se vyskytuje v České republice 59x, hlavně v Praze a jí přilehlých okresech, viz http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Olmr/
Původ příjmení Olmr/Olmer vysvětlují příručky jako odvozeninu z osobního jména Oldřich (podobný vývoj jako Voldřich, Uldrich, Orlich) nebo také z německých kořenů jmen adal- = ušlechtilý rod, uodal- = dědictví, domov či z místního jména Alm s připojením přípony -mar.
Zdroje:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
Pavel píše:
Pátek 31.08.2018 15:45
Dobrý den,
zajímalo by mne jak a z čeho vzniklo a původ příjmení Tomaides
Děkuji předem za vaši odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 04.09.2018 11:32
Dobrý den,
příjmení Tomaides je odvozeno z osobního jména Thoma a má význam přivlastňovací, tedy Tomaides = syn Thomův, jedná se o řecký způsob označení potomka (humanistické příjmení).
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
Jiří píše:
Čtvrtek 13.09.2018 07:21
Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat původ mého příjmení Koziuk (je to polské příjmení a nemůžu se toho dohledat) děkuji předem.
PSK - admin píše:
Úterý 18.09.2018 15:15
Dobrý den,
v naší knihovně bohužel nedisponujeme publikací, která by vysvětlovala původ polských příjmení ( můžeme vysvětlit hlavně jména česká a německá).
Snažili jsme se prohledat i starší publikace, hledali jsme i na internetu.
Máme ve skladu v Hostivaři polskou publikaci v jediném exempláři, bohužel, sklad je v rekonstrukci, knihu nyní nelze expedovat.
Citace: GAŁA, Sławomir. Polskie nazwy osobowe z podstawowym -l-/-ł- w części sufiksalnej. 1. wyd. Łódż: Uniw. Łódzki, 1985.
V docela obsáhlém článku na polské Wikipedii (viz odkaz) je pouze řečeno, že příjmení končící na -uk jsou původu ukrajinského.
Pokoušeli jsme se tedy hledat dál, ovšem bez znalostí cyrilice toto hledání není snadné. Původní variantou je patrně verze s -y.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_nazwiska
Ladislav Střecha píše:
Čtvrtek 20.12.2018 13:13
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat z čeho vzniklo příjmení Střecha.
Děkuji a přeji hezké svátky.
PSK - admin píše:
Pátek 21.12.2018 08:40
Dobrý den,
příjmení Střecha bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno ze slova střecha (= plocha kryjící budovu), v některých případech snad i z osobních jmen Střezimír, Střezivoj.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 244 mužů a 236 žen s příjmením Střecha/Střechová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Michal Čtrnáctý píše:
Úterý 05.02.2019 16:51
Dobrý den.
je možné zjistit původ příjmení Čtrnáctý ?
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 05.02.2019 18:26
Dobrý den,
příjmení Čtrnáctý není bohužel v našich publikacích o českých příjmeních vysvětleno. Pravděpodobně ovšem vzniklo odvozením od čísla čtrnáct.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 69 mužů a 78 žen s příjmením Čtrnáctý/Črtnáctá. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Zdroje:
Tomáš Ráček píše:
Středa 20.02.2019 13:14
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na původ příjmení Ráček. Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.02.2019 08:34
Dobrý den,
nejpravděpodobněji se jedná o zdrobnělinu odvozenou z názvu živočicha. Příjmení může být odvozeno také podle erbu či domovního znamení. Poslední možností je inspirace místním jménem: např. vesnice Račí, Rakovec, Rakovice apod.
zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2015. 229 stran. ISBN 978-80-86781-26-6.
Renata píše:
Čtvrtek 04.04.2019 14:38
Dobrý den, zajímalo by mě z čeho vzniklo příjmení FALTA...nikde jsem nic nenašla, pouze když jsem se učila španělsky, narazila jsem na to, že to znamená "nedostatek". Mohlo by pocházet tedy ze Španělska nebo je to jen pouhá náhoda?....děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 05.04.2019 12:49
Dobrý den,
dle údajů z výkladového slovníku Naše příjmení vzniklo příjmení Falt, Falta (podobně i Faltejsek, Faltýsek, Faltejsek, Faldus, Faltus) od osobního jména Valentin případně Valenta, F za V vlivem němčiny [MOLDÁNOVÁ, s. 48].
V publikaci Německá příjmení u Čechů je též jméno Valentin uváděno v kontextu jmen Faltýn, Falta, Folta atp. [Německá příjmení u Čechů, s. 198].
Podle těchto údajů to vypadá, že slovíčko ze španělštiny je opravdu jen pouhá nádoda.
Ke dni 31. 12. 2016 žilo v České republice 620 mužů a 667 žen s příjmením Falta/Faltová a to především v Královéhradeckém kraji a v Praze.
Použité zdroje:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8 Německá příjmení u Čechů. Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:603a0190-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
https://www.nasejmena.cz/
Zdenka píše:
Úterý 04.02.2020 19:52
Dobrý den, nevím jestli na této stránce ještě odpovídáte. Zajímalo by mě jak vzniklo příjmení Valenta a odkud je jeho původ.
Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Čtvrtek 06.02.2020 09:09
Dobrý den,
příjmení Valenta patří k těm, která jsou odvozena od křestního jména. V tomto případě se jedná o latinské jména Valentinus, to je utvořeno z latinského přídavného jména valens neboli - silný zdatný či zdravý. Další podobou jména Valentinus je Valentin.
Ze jména Valentin se odvozují příjmení Vala, Valla, Vála a z nich kromě Valenty i Valeček, Valenda, Valent a další.
Čerpáno z:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
Veronika píše:
Neděle 12.09.2021 10:33
Dobrý den, můžu se zeptat na původ příjmení Tyml?
PSK - admin píše:
Úterý 14.09.2021 08:57
Dobrý den,
příjmení Tyml:
z podobného základu jako příjmení - Tým - viz Thim Thim, Thím - buď z osobního jména Dietmar; diot - lid, már - slavný; nebo z Timotheus, řec.= uctívající boha Další příjmení od podobného základu: Týma, Tymčík, Týmeš, Týmich; příjmení Týml, Tyml, Týmal (z německé zdrobněliny)
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
S pozdravem služba PSK
Jiří píše:
Pátek 23.06.2023 14:47
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat na původ a význam příjmení Szlauer.
Díky, Jiří
PSK - admin píše:
Pondělí 26.06.2023 08:39
Dobrý den,
je nám líto význam příjmení jako takový jsme nevypátrali.
Slovo lauer v němčině znamená čekání, úkryt případně číhat.
Případně se můžete zkusit obrátit na pořad Českého rozhlasu Dvojky O původu příjmení. Napsat můžete na níže uvedenou emailovou adresu:
puvodprijmeni@rozhlas.cz. Více o pořadu naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Čerpáno z:
Řešetka, Miroslav. Německo – český, česko – německý slovník. Fin publishing. Olomouc. 1997. Str. 320.
Monika píše:
Pondělí 22.01.2024 22:54
Dobrý den,
mohu se prosím zeptat na původ příjmení Lubas.
Předem moc děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 23.01.2024 10:34
Dobrý den,
příjmení Lubas vzniklo z osobních jmen, které začínají slupinou písmen Lub/Ľub, jako například Lubomír, Ľubohost apod. Svůj původ má na vých. a jihových. Moravě, kde nenastala přehláska u > i.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 109. ISBN 978-80-86781-14-3.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 165 výskytů příjmení Lubas v celé ČR:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Lubas/hustota/.
Můžete se ještě zkusit obrátit na tvůrce pořadu Českého rozhlasu O původu příjmení, kteří spolupracují s Ústavem pro jazyk český AV ČR: https://portal.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu