vzít nohy na ramena
Text dotazu
Dobrý den, s přáteli jsme nedávno došli k frázi "vzít nohy na ramena". Bohužel jsme nebyli schopni zjistit, jak tento obrat mohl vzniknout, můžete nám prosím poradit? Jedná se pouze o metaforu, nebo má fráze nějaký reálný významový základ? Děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
ačkoli je rčení "vzít nohy na ramena" známé a používané, nepodařilo se nám bohužel dohledat jeho původ. Respektive rčení není ani uvedeno v žádné publikaci o rčení a frázích, které jsme prošli (jejich seznam naleznete v závěru odpovědi). S dotazem Vám doporučujeme se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz), kde by Vám odborníci na český jazyk měli poskytnout odpověď.
Uvádíme Vám alespoň útržky informací, které jsme k danému tématu našli. Na adrese http://www.osu.cz/fpd/kcd/dokumenty/cestinapositi/lexikologie.htm je uvedeno, že se jedná o frazeologická synonyma, která jsou obvykle tvořena ekvivalenty ustálených spojení, např. výjimka - bílá vrána, utéci - vzít nohy na ramena, zchudnout - přijít na mizinu. Na adrese http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=2762 se dočtete, že toto rčení patří mezi charakteristické pro daný jazyk a mělo by se s největší pravděpodobností jednat o lidové rčení.
Projitá literatura:
* FLAJŠHANS, Václav, MOKIJENKO, Valerij Michajlovič, ed. a STĚPANOVÁ, Ludmila, ed. Česká přísloví: sbírka přísloví a pořekadel lidu českého v Čechách, na Moravě a v Slezsku: přísloví staročeská. 2., rozš. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. 2 sv. ISBN 978-80-244-3329-5.
* ČERMÁK, František aj. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 2 sv. ISBN 80-200-0503-X.
* ČERVENÁ, Vlasta, ed. et al. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 2], Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1988. 511 s.
* STĚPANOVÁ, Ludmila. Historie a etymologie českých rčení: bibliografie pramenů. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 132 s. ISBN 80-7184-669-4.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká?. Olomouc: Alda, 1994. 88 s. ISBN 80-85600-31-5.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1996. 121 s. ISBN 80-85600-30-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.05.2014 15:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu