Vzhled starých Slovanů, Germánů a Keltů
Text dotazu
Jaký byl fyzický vzhled starých Slovanů, Germánů a Keltů?
Odpověď
Dobrý den,
požádali jsme o vyjádření k vašemu dotazu vyučující na Ústavu etnologie FF UK. Odpověď přikládáme:
Nějaké rekonstrukce/remodelace existují u konkrétních pohřbů v Německu a Skandinávii, o tom by mohly být nějaké dílčí články v Archäeologie in Deutschland a podobných polopopulárních časopisech.
Jinak u Slovanů máme už dost ikonografických pramenů - obecně se má za to, že původní tzv. středoevropský slovanský typ (což nejsou čistí Slovani, právě proto, že na našem území sídlili před nimi Keltové a Germáni - ne nadarmo se říká, že Češi jsou Slovanští Němci) byli na tu dobu středně vysocí (cca 165 - 170 cm u chlapů) jedinci s tmavě hnědými vlasy a tmavýma očima (tedy NE světlovlasí a světloocí jedinci typu Ivan z ruské pohádky) a tmavýma očima. "Nejčistší" Slovani byli asi vždy ti východní - Ukrajina, Rusko, SV Polsko. Tam se genotyp od 8. století moc neměnil, takže vypadají víceméně stejně, jen do dnešních dní o něco povyrostli.
U Keltů a Germánů je to horší, vzhledem k tomu, že se neustále stěhovali a "sbírali různé genotypy". Z římských pramenů víme, že Germáni byli "vysocí, světlých, rudých i tmavých vlasů" (jenže vysocí mohli být z římského pohledu, což byli "jižanský trpaslíci". Jinak čistí Kelti jsou dnes v podstatě Irové, severní Skotové, Bretoni, s trochou nadsázky tedy "Francouzi", ale třeba i Bavoři (původně kmen Bajuvárů) - tam už to ale germánský genotyp "převálcoval". Germáni jsou třeba Britové, Němci, Skandinávci a vlastně i pobaltské národy - vzhled se asi příliš nezměnil, jen jsou všichni vyšší v průměru o 10 cm.
Jako literaturu k tématu můžeme doporučit Archäeologie in Deutschland nebo Ethnographisch-Archäologische Zeitschrift (EAZ).
Použité zdroje
Seznam literatury, který doporučuje k prostudování knihovna Historického kabinetu FF UK:
Filip, Jan: Keltská civilizace a její dědictví , Praha: Academia 1995 (s. 87-89 kapitola: Vzhled a povaha Keltů)
Bouzek, Jan: Keltové našich zemí v evropském kontextu, Praha Triton 2007 (s.138-142 kapitola: Jak Keltové vypadali)
Beranová, Magdalena: Slované, Praha: Libri 2000 ( s. 251-252 kapitola: Antropologie o Slovanech)
Todd, Malcolm: Germáni, Praha: NLN 1999 - přinejmenším další odkazy na literaturu
Ze starší literatury: Niederle, L.: Život starých slovanů, díl I, sv. 1, Praha 1911, ( s. 53-58. kapitola: Vzezření Slovanů)
http://www.virtualniarcheologie.cz/[…]/
Tacitus (různá vydání):
http://aleph.nkp.cz/F/RXVK4[…]ort-0&set_number=055415
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.10.2015 08:00
ABD001 píše:
Pondělí 05.10.2015 16:05
Dobrý den, přidáváme ještě seznam literatury, který k dotazu doporučuje knihovna Historického kabinetu FF UK:
http://www.virtualniarcheologie.cz/[…]/
Tacitus (různá vydání):
http://aleph.nkp.cz/F/RXVK4[…]ort-0&set_number=055415
PSK - admin píše:
Pondělí 05.10.2015 16:26
Dobrý den, moc děkujeme za doplnění odpovědi! Služba PSK Národní knihovny ČR
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu