Vzducholoď
Text dotazu
Jaká byla první vzducholoď s benzinovým motorem? Kdo ji zkonstruoval? Děkuji.(našel jsem zmínky o von Zeppelinovi a Albertu Santos-Dumontovi).
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy: TAYLOR, Michael John Haddrick a MONDEY, David. Guinnessova kniha letadel. Vyd. 1. Plzeň: Mustang, 1994. 270 s., [8] s. barev. obr. příl. The Guinness book of records. ISBN 80-85831-27-9.
použil první benzinový motor pro pohon řiditelného balonu dr. Karl Wölfert v roce 1888.
Více se o prvním vzletu vzducholodi poháněné motorem na benzín můžete dočíst v knize:
* NOVÁK, Jan A. Smrt vzdušných obrů. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1994. 169 s. ISBN 80-206-0217-8.
Mimo jiné se zde píše:
"V devadesátých letech předváděl veřejnosti svou malou vzducholoď berlínský knihkupec dr. Heinz Wölfert. Jeho plavidlo mělo obsah pouhých 800 krychlových metrů vodíku, přesto uneslo jednoduchou bambusovou gondolu s benzínovým motorem, velkým obdélníkovým kormidlem a dvěma muži posádky. Motor Daimler o výkonu 8 koní (necelých 6 kW) otáčel dvěma vrtulemi  v neobvyklém uspořádání.  Jedna poháněla plavidlo vpřed, druhá ležela horizontálně pod podlahou gondoly a sloužila pro řízení výstupu a sestupu. Pokusné lety dopadly velmi dobře. Při prvním startu 12. srpna  1888 se ukázalo, že loď dobře reaguje na horizontální vrtuli, a také dopředný pohon vykázal, navzdory malému výkonu motoru, uspokojivou účinnost. Snad i proto, že gondola s tažnou vrtulí byla ( na rozdíl od  jiných  řiditelných balónů té doby) umístěna těsně pod nosným tělesem a tedy blízko osy balonu. Hned napoprvé se podařilo uletět čtyři kilometry žádoucím směrem, což v té době nebylo tak špatné."
Další osobou, která se zapsala do historie vzduchoplavectví úspěšným použitím benzínového motoru, byl již Vámi zmíněný konstruktér brazilského původu  Albert Santos-Dumont.  Se svou řiditelnou vzducholodí vzlétl poprvé nad Paříž v roce 1898.
S počátky vzduchoplavectví seznamují zájemce velmi příjemnou čtivou formou knihy:
* NOVÁK, Jan A. Smrt vzdušných obrů. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1994.
* VRCHOVECKÝ, Karel. Lehčí než vzduch: kapitoly z malých dějin vzduchoplavby. 1. vyd. Praha: Panorama, 1979.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.08.2013 14:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu