Vzdělávání za pomocí videa
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit informace o výuku nebo učení se za pomocí videa. Existují k tomuto tématu nějaké české zdroje? Popřípadě i anglické?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
množství článků, které se věnuje využití videa ve vzdělávání a v procesu učení, jsme nalezli v článkové databázi ANL (ve většině případů připojené plné texty:
http://aleph.nkp.cz/cze/anl
•         BERSON, Eric et al. Practice What You Teach: a Video-Based Practicum Model of Professional Development for Elementary Science Teachers. Orbis scholae, 2015, 9(2), s. 35-53. ISSN 1802-4637. Dostupné také z: http://www.orbisscholae.cz/archiv/2015/2015_2_02.pdf.
•         RAŠNEROVÁ, Vladimíra a VAŠINEK, Vladimír. Dáte přednost e-learningové učebnici nebo video přednášce?. In: Information and Communication Technology in Education. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004. s. 234-238. ISBN 80-7042-993-3.
•         ŠVAŘÍČEK, Roman a ŠALAMOUNOVÁ, Zuzana. Vizuální akty ve výukové komunikaci. Pedagogická orientace, 2013, 23(1), s. 48-71. ISSN 1211-4669. Dostupné také z: http://www.ped.muni.cz/pedor/archiv/2013/PedOr13_1_Vizualni_SvaricekSalamounova.pdf.
•         OUJEZDSKÝ, Aleš. Creation of educational video tutorials. Information and Communication Technology in Education 2013, s. 213-220. ISBN 978-80-7464-324-8.
•         Webináře: vzdělávání na dálku. Moderní vyučování: časopis na podporu rozvoje škol, 2010, 16(5), s. 30-31. ISSN 1211-6858.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001344248&local_base=ANL
Spoustu užitečných odborných zdrojů naleznete také prostřednictvím licencované databáze EBSCO, která je přístupná uživatelům Národní knihovny v knihovně a prostřednictvím vzdáleného přístupu (tedy Vám stačí čtenářská kartička a k textům se můžete dostat i z domova). V databáze naleznete hlavně zahraniční akademické texty. Výhodou je, že jsou často připojené i plné texty.
http://aleph.nkp.cz/F/  - Souborný katalog ČR - databáze EBSCO - využít možnost rozšířeného vyhledávání + připojení plných textů.
•             SUSANTINI, E; et al. DEVELOPING EDUCATIONAL VIDEO TO IMPROVE THE USE OF SCIENTIFIC APPROACH IN COOPERATIVE LEARNING. Journal of Baltic Science Education. 15, 6, 725-737, Nov. 2016. ISSN: 16483898.
•             THIYAGU, K. Effectiveness of Video Podcast in Learning Psychology among Bachelor of Education Students. Journal on School Educational Technology. 10, 1, 36-43, June 1, 2014. ISSN: 0973-2217.
Vyhledávat zdroje můžete i sám/sama, jelikož lépe odhadnete, který článek pro Vás bude užitečnější. Využít můžete např. klíčová slova jako vzděl* učení* video* education* learn* apod.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2017 12:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu