Vzdělávání v Rakousku
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda není někde knižne zpracováno vzdělávání v
Rakousku, srovnání vzdělávání s Českou republikou, hlavně v oboru techniky
(informatiky) a matematiky.
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příručku se srovnáním školství v Rakousku a v Čechách a na Moravě (zvlášť v oborech technických a v matematice) jsme v našich dostupných zdrojích nenašli. Knihy nebo články k problematice školství v Rakousku a Čechách se spíše zabývají srovnáváním vzdělávání obecně. Z článkové bibliografie (baze ANL na www.nkp.cz ) jsme vybrali několik, bohužel ne moc obsažných, statí.
Články:
Liessmann, Konrad Paul, 1953-
I ja jsem propadl internetu / Konrad Liessmann ; Tomas Lindner. -- 1 il. In: Respekt. -- ISSN 0862-6545. -- Roc. 21, [c.] 41 (20101011), s. 34-35
Lindner, Tomas, 1981-
* Liessmann, Konrad Paul, 1953-
* filozofove -- Rakousko -- 2010
* vysokoskolske studium -- 21. stol.
* zpristupnovani informaci -- 21. stol.
* rakousti filozofove
* rozhovory
Kirykova, Simona
Interkulturni vychova v zemich integrujici se Evropy / S. Kirykova. -- Nemecke, polske a anglicke resume. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
In: Vedecka pojednani. IV-2. -- Liberec : Technicka univerzita, 1999.
-- ISBN 80-7083-354-8. -- S. 71-76
Resume: Vychodiska a zpusoby realizace myslenky multikulturni vychovy ve skolskem vzdelavacim systemu Rakouska
* Rakousko
* multikulturni spolecnost * multikulturni vychova * imigranti * vzdelavani
Domischova, Ivona
Jak se rakousti prvnacci uci matematiku / Ivona Domischova. -- il.. --1 fot. In: Moderni vyucovani : Casopis pro nove programy v ceskem zakladnim skolstvi. --Praha : Portal (vydavatelstvi). -- ISSN 1211-6858. -- Roc. 15, c. 2 (2009), s. 16
Resume: Navsteva v zakladni skole spolupracujici s Padagogische Hochschule 1 v rakouskem Insbrucku - jako soucast pracovniho pobytu ceske ucitelky ZS. Netradicni a inovativni vyuka ve skole zapojene do mnoha mezinarodnich aktivit a projektu zamerenych na podporu spoluziti ruznych narodnostnich skupin. Vyuziti hry a postupu dramaticke vychovy pro aktivizaci deti - nenasilne vtazeni vsech deti do vyuky.
* zakladni skola
* prvni stupen
* matematika
* pocatecni vyucovani
* hra
* didakticka hra
* dramatizace
* inovace ve vzdelavani
Odborne vzdelavani v Rakousku. -- Lit.5 In: Alfa revue. -- Roc. 4, c. 2 (1994), s. 41-46
Resume: Vzdelavani jako zabezpeceni zamestnancu v soucasnem Rakousku.
Podpora vzdelavani zamestnancu a rekvalifikacni opatreni. Cilene odborne vzdelani. Nove ekologicke profese (napr. pracovnici v oboru merici a regulacni techniky).Starost o zachovani kvality vysokeho skolstvi pri rozsirovani vzdelavacich prilezitosti.
* odborne vzdelani * stredni skolstvi * vysoke skolstvi * rekvalifikace * zamestnanost * skolska reforma * Rakousko
Kolekova, Viera
Predmet trvale diskuse : Cesko-rakousky projekt v Evrope / Viera Kolekova. -- 2 fotogr. In: S '96. -- ISSN 0027-8009. -- Roc. 7, c. 24 (1996), s. 24-25
* odborne vzdelavani * ucnovske skolstvi * transformace * cesko-rakouske projekty * Rakousko * Ceska republika
Tesar, Jiri
Priprava ucitelu fyziky pr ZS v Rakousku / Jiri Tesar. -- 1 tab. In: Skolska fyzika. -- Roc. 2, c. 1 (1994/95), s. 39-40
Resume: Profil pripravy ucitelu fyziky na zakladnich skolach v Rakousku. Delka studia, jeho obsah (integrovane studium s chemii), ucebni plan. Prakticke zamereni studia. Zpusob konani zkousek. Vyuka didaktiky danych predmetu (zajistujiucitele pridruzene cvicne skoly). Pojeti prubezne pedagogicke praxe - prolina celym studiem.
* vzdelavani ucitelu * zakladni skola * fyzika * didaktika * Rakousko
Caha, Zdenek
Vznik a vyvoj neuniverzitniho vysokoskolskeho vzdelavani v Rakousku / -zca-. -- Obsahuje bibliograficke odkazy: 6. In: Aula. -- Roc. 13, c. 1 (2005), s. 29-32
Resume: Zrizeni sektoru vysokych odbornych skol (Fachhochschulen) v Rakousku v polovine 70. let 20. stoleti. Spolkovy zakon pro akreditaci studijnich programu a upravu studijnich podminek z r. 1993. Pracovne pravni postaveni vyucujicich. Externi hodnoceni studijnich programu Radou vysokych odbornych skol a system jejich smiseneho financovani. Podminky prijeti na prestizni soukromou Vysokou odbornou skolu Institutu pro
podporu profesniho vzdelavani ve Vidni; uzke propojeni skoly s prumyslovou praxi spolupraci na konkretnich projektech.
Knihy:
Jak pomoci školám? Organizační poradenství a rozvoj školy. Žďár nad Sázavou:
Fakta, 1999. ISBN 80-902614-2-6. Signatura NK ČR SF II 67175 Vysokoškolské vzdělání univerzitního typu ve Spolkové republice Německo a v Rakousku. Karviná: Ústav poradenských informací, 1995. Signatura NK ČR 54 H171765
ZITTA, Rudolf. Úvahy o novém studijním řádu právnického diplomového studia v Rakousku. Praha: Ediční středisko Právnické fakulty UK, 1996. Signatura NK ČR 54 H 167592 LABISCHOVÁ, Denisa. Čech závistivec Rakušan byrokrat? Proměny obrazu Čechů, Rakušanů a jejich minulosti ve vědomí studující mládeže. Ostrava:
Filosofická fakulta Ostravské univerzity, 2005. Sigantura NK ČR 54 F 79665 Kooperationen Aktion Rakousko - Česká republika. Higher Education. Vídeň: ÖAD, 2006. Signatura NK ČR 54 D 155858
Doporučujeme obrátit se např. na Rakouské velvyslanectví, http://www.bmeia.gv.at/cz/velvyslanectvi/praze/velvyslanectvi.html , kde by mohli nějaké informace mít nebo na Knihovnu Ministerstva zahraničí http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/vedecka_knihovna/index.html .
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.06.2011 16:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu