Vzdělávání v cestovním ruchu
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem vás požádat o pomoc s mojí bakalářskou prací. Píšu jí na téma Vzdělávání v cestovním ruchu a potřebuji doporučit zdroje, které zmiňují historii vzdělávání v oblasti cestovního ruchu, hotelnictví, regionálního rozvoje a podobně.
Odpověď
Dobrý den,
cestovní ruch v jeho moderní podobě je odvětvím poměrně mladým, které ovšem v posledních několika desetiletích zažívá velký rozmach.
Historické kořeny cestovního ruchu sahají hluboko do historie vývoje společnosti. Postavení cestovního ruchu v hospodářství souvisí s dosažením určitého stupně společenského vývoje. Původně měly cesty různý charakter a motivaci, především ale cestování v historické době nebylo zábavou ani vlastním účelem.
Hlavní motivací byl obchod, objevitelské cesty, vojenské výpravy, vědecké zájmy, vzdělání, náboženství. Cestování bylo výsadou majetných společenských vrstev. Moderní podoba cestovního ruchu se začala formovat ve druhé polovině 19. století. V souvislosti s rozmachem průmyslu a celosvětovým hospodářským růstem byly vytvořeny podmínky pro výraznější rozvoj cestovního ruchu.
Čerpáno z: Příručka Ministerstva pro místní rozvoj, http://www.garep.cz/wp-content/uploads/2013/03/Prumysl_CR.pdf
K bakalářské práci si můžete najít informace v knihách (nebo článcích, báze ANL), které najdete např. v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC. Vyhledávat lze podle klíčových slov, které můžete jednoduše kombinovat. Bibliografické záznamy jsou opatřeny předmětovými hesly, které můžete ve vyhledávání uplatnit.
Pro představu vám posíláme některé bibliografické záznamy, které jsme vybrali z báze NKC:
Knihy o historii cestovního ruchu:
Blumlova, Dagmar, 1949-
Cas zdraveho ducha v zdravem tele : kapitoly z kulturnich dejin prelomu 19. a 20. stoleti / Dagmar Blumlova, Petr Kubat a kol.. -- Ceske Budejovice : Jihoceske muzeum v Ceskych Budejovicich : Spolecnost pro kulturni dejiny, 2009. -- 552 s. : il., portrety, faksim. ; 21 cm. -- (Jihocesky sbornik historicky ; suppl. 2)
ISBN 978-80-87311-07-3 (Jihoceske muzeum : broz.). -- ISBN 978-80-904446-3-8 (Spolecnost pro kulturni dejiny : broz.)
Anglicke resume
. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
* zdravi a nemoc
* pece o zdravi
* vychova ke zdravi
* dejiny lekarstvi -- Cesko -- 19.-20. stol.
* dejiny telovychovy -- Cesko -- 19.-20. stol.
* dejiny lazenstvi -- Cesko -- 19.-20. stol.
* kulturni dejiny -- Cesko -- 19.-20. stol.
* sborniky
Signatury:* 54 H 305322* 54 H 305970* SF II 080137
Stemberk, Jan, 1977-
Historie a cestovni ruch - perspektivni a podnetne spojeni : pocta profesoru Vratislavu Capkovi k 85. narozeninam / Jan Stemberk, Miroslava Manova a kolektiv. -- V Praze : Vysoka skola obchodni v Praze, 2008. -- 324 s. : il., portrety ; 23 cm
ISBN 978-80-86841-10-6 (broz.)
Anglicke resume
Pod nazvem: Vysoka skola obchodni v Praze, katedra spolecenskych ved -- Cast. prelozeno z nemciny -- 200 vyt.. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Manova, Miroslava
Vysoka skola obchodni v Praze. Katedra spolecenskych ved
* dejepis
* predmetova didaktika
* dejiny cestovniho ruchu
* Cesko -- dejiny * Ceskoslovensko -- dejiny
* sborniky konferenci * jubilejni publikace
Signatury:* 54 F 098435
Knihy o vzdělávání v cestovním ruchu:
Cestovni ruch pro vsechny : [odborna skoleni a vzdelavani pracovniku uzemni verejne spravy pro oblast cestovniho ruchu] / kolektiv autoru katedry cestovniho ruchu VSE v Praze [Jarmila Indrova ... et al.]. -- V Tribunu EU vyd. 1.. -- Praha ; Brno : Tribun EU, 2008. -- 89 s. : il., mapy ; 21 cm. -- (Knihovnicka.cz)
ISBN 978-80-7399-407-5 (broz.)
Nazev v tirazi: Odborna skoleni a vzdelavani pracovniku uzemni verejne spravy pro oblast cestovniho ruchu
. -- Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik. -- Vydavatel: Ministerstvo pro mistni rozvoj CR
Indrova, Jarmila
Cesko. Ministerstvo pro mistni rozvoj
* cestovni ruch
* ucebni texty
Signatury:* 54 H 294568
Cestovni ruch, regionalni rozvoj a skolstvi (konference)
Cestovni ruch, regionalni rozvoj a skolstvi : recenzovany sbornik referatu z ... mezinarodni konference na tema ... : Tabor ... = Tourism, Regional Development and Education : reviewed proceedings of the ... international conference ... : Tabor .... -- Ceske Budejovice : Jihoceska univerzita, 1996-. -- sv. ; 21-31 cm
1x rocne
Cast. anglicky, francouzsky, nemecky a slovensky text
Rozlisovaci nazev: Cestovni ruch v Ceske republice 8 (2003) -- Tourism in the Czech Republic 8 (2003) -- Vyuziti tradic v cestovnim ruchu 11 (2006) -- Use of traditions in tourism 11 (2006) -- Vliv cestovniho ruchu na mistni rozvoj 12 (2007)
Jednotlive sv. maji ISBN -- Soucasti podnazvu je oznaceni poradi konference a datum konani -- Nektere sv. obsahuji CD-ROM -- Roc. 2000-2002 z technickych duvodu vydany ve 2 sv., roc. 1999 ve 3 sv. -- Popsano podle: 11 (2006). -- Posledni nakl.: 1999- : V Ceskych Budejovicich : Jihoceska univerzita, Zemedelska fakulta. -- Vydavatel: Jihoceska univerzita v Ceskych Budejovicich, Zemedelska fakulta, katedra cestovniho ruchu v Tabore
Jihoceska univerzita. Katedra cestovniho ruchu
* cestovni ruch
* sborniky konferenci
Fazik, Alexander, 1929-
Citanka: Sociologie volneho casu a cestovniho ruchu : (vyber stati, textu a klicovych citaci z del pojednavajicich o sociologii volneho casu a cestovnim ruchu) / Alexander Fazik. -- 1. vyd.. -- V Praze : Vysoka skola obchodni, 2011. -- 297 s. ; 30 cm
ISBN 978-80-86841-35-9 (broz.)
Nazev v tirazi: Sociologie volneho casu a cestovni ruch
100 vyt.. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
* sociologie volneho casu
* sociologie cestovniho ruchu
* ucebni texty * citanky
Signatury:* 54 D 169445
Dobra praxe v udrzitelnosti cestovniho ruchu (konference)
Dobra praxe v udrzitelnosti cestovniho ruchu : recenzovany sbornik ... rocniku konference s mezinarodni ucasti : Hradec Kralove .... -- 1 (2009)-. -- Hradec Kralove : Gaudeamus, 2009-. -- sv. ; 21 cm
1x rocne
Cast. anglicky text
Soucasti podnazvu je radova cislovka a datum konani akce -- Nad nazvem: Univerzita Hradec Kralove, Fakulta informatiky a managementu -- V r. 2011 vysel sbornik vybranych prispevku 1. a 2. rocniku konferenci (2009 a 2010) v edici Knihovnicka.cz -- Jednotlive sv. maji ISBN. -- Docasny nakl.: 2011 : Brno : Tribun EU. -- Vydavatel: Univerzita Hradec Kralove
Univerzita Hradec Kralove. Fakulta informatiky a managementu
* cestovni ruch
* udrzitelny rozvoj
* sborniky konferenci
Hotelnictvi, turismus a vzdelavani dnes a zitra (konference)
Hotelnictvi, turismus a vzdelavani dnes a zitra : rocnik : sbornik mezinarodni vedecke konference. -- 1(2009)-. -- Praha : Vysoka skola hotelova v Praze 8, [2009]-. -- sv. ; 21 cm
1x rocne
Cast. anglicky a slovensky text
Rozlisovaci nazev: Inovace a kvalita sluzeb 2012 -- Perspektivy 2020 2013
Obalkovy nazev: Sbornik recenzovanych prispevku z mezinarodni vedecke konference Hotelnictvi, turismus a vzdelavani dnes a zitra
Zmena v nazvu: Hotelnictvi, turismus a vzdelavani 2011-
Nazev se nevyznamne meni, tematicke podnazvy se meni -- Soucasti podnazvu je radova cislovka -- Nad nazvem: Vysoka skola hotelova v Praze 8 -- Jednotlive sv. maji ISBN -- Popsano podle: 2. roc. (2010)
Vysoka skola hotelova v Praze
* hotelnictvi
* hotelnictvi -- Cesko
* cestovni ruch
* cestovni ruch -- Cesko
* odborne vzdelavani
* odborne vzdelavani -- Cesko
* sborniky konferenci
Perspektivy vzdelavani pracovniku cestovniho ruchu (2004 : Praha, Cesko)
Perspektivy vzdelavani pracovniku cestovniho ruchu : sbornik z konference konane 5. unora 2004 v Praze : Kongresove centrum Ceske narodni banky / VSO - Vysoka skola obchodni v Praze , o.p.s.. -- 1. vyd.. -- Praha : Vysoka skola obchodni, 2004. -- 114 s. : barev. il., portrety ; 21 cm
ISBN 80-86841-00-6 (broz.)
Nazev z obalky
Vysoka skola obchodni v Praze
* cestovni ruch -- Cesko
* odborne vzdelavani -- Cesko
* sborniky konferenci
Signatury:* 54 H 257413
Plesnik, Pavol, 1956-
Prirucka k tvorbe podnikatelskeho projektu ve venkovske turistice a agroturistice / Pavol Plesnik a kolektiv. -- 1. vyd.. -- Praha : VOS Cestovni ruch, Mezinarodni obchodni styk, 2009. -- 72 s. : barev. mapy ; 30 cm
ISBN 978-80-254-6058-0 (krouzkova vazba)
Cast. slovensky text
Na obalce nad nazvem: Projekt Inovace oboru CR z hlediska podnikatelskych aktivit studentu ve venkovske turistice -- Na obalce pod nazvem: Education and Culture DG, NAEP Narodni agentura pro evropske vzdelavaci programy. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Inovace oboru CR z hlediska podnikatelskych aktivit studentu ve venkovske turistice (projekt)
Evropska komise. Directorate-General for Education and Culture
Narodni agentura pro evropske vzdelavaci programy
* venkovsky cestovni ruch -- Cesko
* agroturistika -- Cesko
* podnikatelske projekty -- Cesko
* prednasky * sborniky
Signatury:* 54 D 161597
Sledovani vyvojovych trendu ve skupinach pribuznych povolani. Gastronomie, hotelnictvi a turismus / zpracovala Jarmila Markova. -- Praha : Vyzkumny ustav odborneho skolstvi, [1998]. -- 31, 6 s. ; 30 cm. -- (Odborne vzdelavani - analyzy a informace)
ISBN 80-85118-50-5 (broz.)
Nazev z obalky
Markova, Jarmila
* cestovni ruch
* odborne vzdelavani -- Cesko
* gastronomie
* hotelnictvi
* studie
Signatury:* 54 D 110679
Dusek, Jiri, 1980-
Udrzitelny rozvoj v evropskych regionech / Jiri Dusek, Lubomir Pana a kol.. -- Ceske Budejovice : Vysoka skola evropskych a regionalnich studii, 2010. -- 400 s. : il., mapy ; 21 cm. -- (Studia ; 1/2010)
ISBN 978-80-86708-90-4 (broz.)
Cast. anglicky a slovensky text, anglicke resume
Pod nazvem: Vysoka skola evropskych a regionalnich studii, Jihoceska pobocka Ceske spolecnosti pro politicke vedy. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
Pana, Lubomir, 1951-
Ceska spolecnost pro politicke vedy. Jihoceska pobocka
* regionalni rozvoj -- Evropa
* regionalni politika -- Evropa
* udrzitelny rozvoj -- Evropa
* kolektivni monografie
Signatury:* 54 H 312567* 54 H 334532
Venkovsky cestovni ruch, jeho specifika a podminky pro rozvoj / kolektiv autoru, katedra cestovniho ruchu VSE Praha. -- Praha : Oeconomica, 2007. -- 123 s. : il. ; 21 cm
ISBN 978-80-245-1159-7 (Vysoka skola ekonomicka - Oeconomica : broz.) ISBN 80-245-1159-2 (chyb.)
Na obalce pod nazvem: ESF - Evropsky socialni fond, MPSV, Ministerstvo pro mistni rozvoj -- "Skripta byla vytvorena pro projekt Skoleni a vzdelavani pracovniku v cestovnim ruchu "Venkovsky cestovni ruch, jeho specifika a podminky pro rozvoj" CZ.04.1.03/4.2.00.1/0001 Operacni program rozvoj lidskych zdroju (OP RLZ), Opatreni 4.2., Specificke vzdelavani"--Rub tit. s.. -- Obsahuje bibliograficke odkazy a rejstrik
Vysoka skola ekonomicka v Praze. Katedra cestovniho ruchu
Skoleni a vzdelavani pracovniku v cestovnim ruchu (projekt)
Evropsky socialni fond
Cesko. Ministerstvo prace a socialnich veci
Cesko. Ministerstvo pro mistni rozvoj
* venkovsky cestovni ruch
* venkovsky cestovni ruch -- Cesko
* venkovsky cestovni ruch -- Slovensko
* ucebnice vysokych skol
Signatury:* 54 H 269684
Fiserova, Vera, 1952-
Volny cas a jeho animace v cestovnim ruchu / Vera Fiserova. -- Vyd. 1.. -- Praha : Vysoka skola hotelova v Praze 8, 2008. -- 91 s. : il. ; 30 cm
ISBN 978-80-86578-87-3 (broz.)
Nad nazvem: Vysoka skola hotelova v Praze 8, katedra cestovniho ruchu -- 300 vyt.. -- Obsahuje bibliografii. -- Urceno pro bakalarske studium na VSH v Praze 8
Vysoka skola hotelova v Praze. Katedra cestovniho ruchu
* cestovni ruch
* volny cas
* rekreace
* ucebnice vysokych skol
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2014 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu