Vzdělávání seniorů
Text dotazu
Prosím o zjištění literatury na téma Vzdělávání
seniorů.
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
literaturu na téma "vzdělávání seniorů" můžete vyhledat v katalozích, které jsou volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F (pokud jste uživatelkou Národní knihovny ČR, pak jistě uvítáte online katalog NKC; pokud Vás zajímají dokumenty napříč českými knihovnami, poté bychom Vám doporučovali Souborný katalog ČR/SKC; pokud dáváte přednost českým autorům a jazykově českým dokumentům, můžete zvolit Českou národní bibliografii). Knih je velké množství, záleží na Vás, které budou vyhovovat Vašim potřebám a zvolenému tématu diplomové práce.
Příkladem Vám uvádíme několik dokumentů, které byly vyhledány v Souborném katalogu ČR po zadání slov "vzdělávání senior*". Znak * umožňuje pravostranné rozšíření slova.
* Aktuální problémy vzdělávání seniorů: sborník příspěvků z odborného semináře se zahraniční účastí dne 29.4.1999. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 1999. 103 s. ISBN 80-244-0007-3.
* VALACH, Miloslav. Celoživotní vzdělávání zaměřené na seniory [rukopis]. 95 l.
Pozn.: diplomová práce
* PETŘKOVÁ, Anna a ČORNANIČOVÁ, Rozália. Gerontagogika: úvod do teorie a praxe edukace seniorů. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 92 s.
Studijní texty pro distanční studium. ISBN 80-244-0879-1.
* SHERRON, Ronald H., ed. a LUMSDEN, D. Barry, ed. Introduction to educational gerontology. 3rd ed. New York: Hemisphere Publishing Corporation, c1990. xiii, 362 s. Series in death education, aging, and health care, ISSN 0275-3510. ISBN 1-56032-039-7.
* TIKKANEN, Tarja, ed. a NYHAN, Barry, ed. Promoting lifelong learning for older workers: an international overview. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2006. 270 s. CEDEFOP reference series, ISSN 1608-7089; 65. ISBN 92-896-0394-1.
* HATÁR, Ctibor. Seniori v systéme rezidenciálnej sociálno-edukačnej starostlivosti. 1. vyd. Praha: Rozlet, 2011. 130 s. Česká a slovenská andragogika; sv. 6. ISBN 978-80-904824-1-8.
* ADAMEC, Petr et al. Univerzita třetího věku 1990-2010: Masarykova
univerzita: 20 let seniorského vzdělávání na Masarykově univerzitě. 1. vyd.
[Brno]: Masarykova univerzita, 2010. 59 s. ISBN 978-80-210-5156-0.
* ŠPATENKOVÁ, Naděžda, ed. a KRYŠTOF, David, ed. Univerzita třetího věku při Univerzitě Palackého v Olomouci. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. 68 s. Ostatní publikace. ISBN 978-80-244-2568-9.
* ROTHWELL, William J. et al. Working longer: new strategies for managing, training, and retaining older employees. New York: AMACOM, c2008. xxvii, 244 s. The adult learning theory and practice book series. ISBN 978-0-8144-7392-4.
Knih je samozřejmě mnohem větší množství, nyní jsme Vám nabídli výběr. Další knihy dohledáte pomocí výše uvedených klíčových slov a kombinací dalších, např. zaměstnání, výuka, senior, senioři, gerontagogika, univerzita třetího věku, apod. V souborném katalogu kromě bibliografických záznamů knih naleznete také informace o tom, která knihovna daný dokument vlastní.
Na adrese http://aleph.nkp.cz/F můžete také využít článkovou bázi ANL, kde naleznete značné množství článků na toto téma. Opět stačí zadat klíčová slova "vzdělávání senio*" a naleznete zde bibliografické údaje článků. Na adrese www.jib.cz poté naleznete připravenou skupinu ANL+ (Články z ANL 1991-2011), kam jsou dodávány články také od firem Anopress a Newton Media.
Pokud byste měla zájem také o články z odborných cizojazyčných periodik, doporučujeme Vám využít licencované online databáze, které si některé knihovny předplácí. V případě NK ČR naleznete jejich seznam a možnosti přístupu k databázím na adrese
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3
=104. Zde bychom Vám doporučovali především databáze v rámci systému Ebsco, Wilson OmniFile Full Text Select či Web of Knowledge. Jako studentce vysoké školy Vám doporučujeme se zeptat také v dané VŠ knihovně - vysoké školy si odborné databáze taktéž předplácí.
Zajímavou by také mohla být volně dostupná báze z oblasti výchovy a vzdělávání ERIC (http://www.eric.ed.gov/).
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 12:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu