vzdělávání dospělých
Text dotazu
Dobrý den, pracuji na seminární práci, ve které se věnuji vzdělávání dospělých a možnostem tohoto vzdělávání ve veřejných knihovnách. Ráda bych se zeptala, zda nevíte, jestli jsou prováděné nějaké výzkumy či zda jsou k dispozici nějaké statistiky, které by se jakkoliv zabývaly touto problematikou? Případně se nemusí jednat o výzkumy, ale o jakékoliv zajímavé informace. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, nejvíce zdrojů pro Vaši práci nabízí Databáze knihovnické literatury:
http://sigma.nkp.cz/cze/kkl. Pomocí databáze můžete dohledat vhodnou literaturu k tématu. Například články:
*  Rösslerová, Ivana. Knihovna jako aktivizační centrum. Knihovny současnosti 2006. Brno : Sdružení knihoven ČR, 2006. s. 103-113. ISBN 80-86249-41-7.
(http://www.sdruk.cz/sec/2006/sbornik/2006-1-103.pdf)
*  Kašpárková, Šárka. Městská knihovna na cestě do EU - založení centra celoživotního vzdělávání. Inforum 2005. Praha : Albertina icome Praha, 2005.
(http://www.inforum.cz/pdf/2005/Kasparkova_Sarka.pdf)
*   Musím se stále učit : aneb, memorandum o celoživotním učení. U nás. roč. 12, č. 3 (2002), s. 10-11. ISSN 0862-9366.
(http://unas.svkhk.cz/archiv/cislo.asp?cislo_id=4)
*  Tkačíková, Daniela. Knihovny a podpora distančního a celoživotního vzdělávání [elektronický zdroj].Informace na dlani. Praha : Albertina icome Praha, 2000. 1 CD-ROM
*  Strategie celoživotního učení ČR. Praha : Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, [2007?]. ISBN 978-80-254-2218-2.
*  Černá, Lenka. Pořádání vzdělávacích akcí ve veřejných knihovnách. Knihovnický zpravodaj Vysočina. roč. 4, č. 2(2004). ISSN 1213-8231.
(http://kzv.kkvysociny.cz/archiv.aspx?id=345&idr=2&idci=7 )
Studovna knihovnické literatury NK ČR:
http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm
Kromě výše zmíněných uvádí databáze další zdroje, které poukazují na konkrétní příklady začlenění vzdělávacích programů do služeb knihoven.
Například:
*  Součková, Alena. Masarykova veřejná knihovna Vsetín - instituce komunitních aktivit a celoživotního vzdělávání. U nás. roč. 17, č.3 (2007), s. 30-31. ISSN 0862-9366.
(http://unas.svkhk.cz/archiv/cislo.asp?cislo_id=33)
*  Kroulíková, Jana. Nová role Městské knihovny Litomyšl Bulletin SKIP Roč.
16, č. 3(2007), s. 15. (http://skip.nkp.cz/Bulletin/Bull07_3OBS.htm)
*  Hebnarová, Daniela. Centrum celoživotního učení - projekt Knihovny Kromeřížska. Čtenář. roč. 58, č. 7-8(2006), s. 244-245. ISSN 0011-2321.
(http://www.svkkl.cz/svk/ctenar/archiv/c7806.pdf)
*  Kašpárková, Šárka. Projekt končí a co dál : O projektu Knihovny Kroměřížska - Centrum celoživotního učení (SROP). Duha. roč. 21, č. 3(2007), s. 25-26. ISSN 0862-1985.
Funkce knihovny jako vzdělávacího centra podporují některé projekty. Seznam projektů, jejich program a výsledky je možné nalézt na stránkách NK ČR - Informace pro knihovníky: http://knihovnam.nkp.cz/.
Další příspěvky na internetu:
* SKIP: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/konsorcia/skip/VerCelo.htm
* IKAROS: http://www.ikaros.cz/node/498
* Prezentace MZK: http://www.mzk.cz/region/Knihovny_a_vzdelavani.pdf
Řadu přednášek na dané téma zpracovala Mgr.Zlata Houšková (např.
http://www.snk.sk/swift_data/source/OKSSR/Vzdelavanie/Knihovny_vzdelavani.ppt ). Kontakt: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/konsorcia/skip/kdojekdo.htm.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.04.2009 13:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu