VZDĚLÁVACÍ POTENCIÁL ŽEN V PRODUKTIVNÍM VĚKU
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně knih k tématu mé absolventské práce. Mým tématem je VZDĚLÁVACÍ POTENCIÁL ŽEN V PRODUKTIVNÍM VĚKU.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
knihy k Vaší absolventské práci můžete snadno dohledávat pomocí Souborné katalogu ČR, kde spolu se stručným popisem, případně i obsahem dokumentu naleznete záznam, v jakých institucích se knihy nacházejí. Často má dokument k dispozici právě také Národní knihovna. Doporučujeme si jednotlivé dokumenty prohlédnout a sama pak zjistíte, které z nich Vám budou vyhovovat nejvíce.
Níže uvádíme řadu publikací, které dohledáte právě prostřednictvím Souborného katalogu a z kterých můžete čerpat.
• RENZETTI, Claire M. a CURRAN, Daniel J. Ženy, muži a společnost. Překlad Lukáš Gjurič. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2003. 642 s. ISBN 80-246-0525-2. (Užitečným zdrojem pro uchopení problematiky by mohly být zejména kapitoly 4 (Školství a gender) a 7 (Gender, zaměstnanost a politika) v níže uvedené publikaci.)
• WAGNEROVÁ, Eva, PYKA, Jacek a KOTLORZ, Dorota. Motivace - vzdělávání, zaměstnání - podnikání: [studijní materiál]. Vyd. 1. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2007. 74 s. ISBN 978-80-7248-410-2.
• PRŮCHA, Jan. Česká vzdělanost: multidisciplinární pohled na fenomén národní kultury. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer, 2015. 205 s. ISBN 978-80-7478-675-4.
• DRAKE, Pat, ed. a OWEN, Patricia, ed. Gender and management issues in education: an international perspective. Stoke on Trent, Staffordshire, Eng.: Trentham Books, 1998. xvi, 145 s. ISBN 1-85856-087-X.
• JARKOVSKÁ, Lucie a kol. S genderem na trh: rozhodování o dalším vzdělání patnáctiletých. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2010. 220 s. Studie; sv. 65. ISBN 978-80-7419-030-8.
• CZESANÁ, Věra, MATOUŠKOVÁ, Zdena a VYMAZAL, Jiří. Nerovnosti v účasti dospělých na dalším vzdělávání. Praha: Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání NOZV-NVF, [2005]. 49 s. Working paper NOZV-NVF, č. 1/2005. ISBN 80-239-7606-0.
• PALÁN, Zdeněk. Další vzdělávání ve světě změn. Vyd. 1. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského Praha, 2007. 72 s. ISBN 978-80-86723-31-0.
• PRŮCHA, Jan. Česká vzdělanost: multidisciplinární pohled na fenomén národní kultury. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer, 2015. 205 s. ISBN 978-80-7478-675-4
Množství užitečných článků naleznete také prostřednictvím licencované databáze EBSCO, která je přístupná uživatelům Národní knihovny, také prostřednictvím vzdáleného přístupu (tedy Vám stačí čtenářská kartička a k textům se můžete dostat i z domova). V databáze naleznete hlavně zahraniční akademické texty.
Článek o pracovním trhu a vzdělávání žen v dospělosti.
•             HILL, ET. LABOR MARKET EFFECTS OF WOMEN'S POST-SCHOOL-AGE TRAINING. ILR Review. 49, 1, 138-149, Oct. 1995. ISSN: 00197939. http://ezproxy.nkp.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=bth&AN=9601116953&lang=cs
Článek na téma ženského vzdělávání a jeho uplatnění na pracovním trhu.
•             STROMQUIST, NP. Women's Empowerment and Education: linking knowledge to transformative action. European Journal of Education. 50, 3, 307-324, Sept. 2015. ISSN: 01418211.
http://ezproxy.nkp.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=asn&AN=108742310&lang=cs
Článek na téma Role lidského kapitálu v úspěchu na trhu práce: srovnání šesti evropských zemí participujících na projektu PIAAC .
•             MATĔJŮ, P; ANÝŽOVÁ, P. Role lidského kapitálu v úspĕchu na trhu práce: srovnání šesti evropských zemí participujících na projektu PIAAC. : The Role of Human Capital in Labour Market Outcomes: A Comparative Study of Six European Nations Participating in the PIAAC Project. Sociologia. 47, 1, 31-65, Feb. 2015. ISSN: 00491225.
http://ezproxy.nkp.cz/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=sih&AN=102724541&lang=cs
Může se Vám hodit také některý z článků, který můžete nalézt prostřednictvím databáze ANL -http://aleph.nkp.cz/F/.
• MAZOUCH, Petr a FISCHER, Jakub. Dokáže vzdělání smazat genderové rozdíly na pracovním trhu?. Demografie, 2010, 52(1), s. 54. ISSN 0011-8265. Dostupné také z: https://www.czso.cz/documents/10180/20566251/180310q1.pdf.
• KUPKA, Václav. Vzdělání jako investice do lidského kapitálu. Statistika, 2010, 47(3), s. 250-261. ISSN 0322-788X.
Uvedené dokumenty jsme vyhledali pomocí různých kombinací klíčových slov: ženy, motivace, vzdělávání, potenciál, lidské zdroje, apod. Další dokumenty dohledáte právě kombinací různých klíčových slov. Jelikož se v daném tématu jistě pohybujete více než my, další a relevantnější klíčová slova si jistě doplníte. Výsledky je možné upravovat pomocí nabídek „filtrovat“, či „zpřesnit“. Pokud za kořen slova dáte označení *, vyhledá Vám katalog dokumenty obsahující výraz ve všech pádech a nepřijdete tak o množství dokumentů. Např. žen*, vzděl*, apod.
Podívat se můžete také na stránky theses.cz, kde najdete obhájené akademické práce. Můžete zde vyhledat práce podobné té Vaší a hledat inspiraci jak v těchto pracích, tak zejména v odkazované literatuře.
• HLUŠIČKOVÁ, Iveta. Problematika uplatňování žen ve věku 18 - 35 let na trhu práce v České republice [online]. Brno, 2015. Diplomová práce. Masarykova univerzita.
• LISNIC, Věra. Vzdělanostní aspirace k dalšímu vzdělávání u žen na manažerských postech [online]. Praha, 2011. Dostupné také z: file:///C:/Users/MAKRLIKOVAV/Desktop/BPTX_2010_2__0_247367_0_105061.pdf. Bakalářská práce. Univerzita Karlova.
Na závěr zasíláme odkaz obsahující doporučenou literaturou na podobné téma.
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/motivace-k-dalsimu-profesnimu-vzdelavani
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2016 15:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu