Vzdělávací a zábavní spolek Šumavský v Poleni
Text dotazu
Nevíte, kde bych našel informace o Vzdělávacím a zábavním spolku Šumavský v Poleni (působící mezi lety 1919 a 1948)? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, v knize Místopis českého amatérského divadla je uvedeno několik, bohužel pouze kusých, informací k obci Poleň a k Zábavnímu a vzdělávacímu spolku šumavskému. Píše se zde:
"Poleň, o. Klatovy - 1891 představení studentů ve prospěch ÚMŠ Na jedlíka půst, na lenocha tuš (Fredro). 1918 - 1948 Zábavní a vzdělávací spolek šumavský, 1922 členem ÚMDOČ, 1935 Prodaná nevěsta." (ÚMDOČ = Ústřední matice divadelního ochotnictva českoslovanského) V bibliografii k uvedeným informacím jsou vypsány tyto zdroje:
* Informace pro MČAD (= Místopis českého amatérského divadla).1998. kART. (rukopis)
* Cesty českého amatérského divadla: vývojové tendence. 1.vyd. Praha : IPOS - Informační a poradenské středisko pro místní kulturu, 1998. ISBN 80-7068-129-2
* HŮRKA, Jindřich: Bibliografie článků z časopisů Šumavan 1898-1910 a Úhlavan 1891-1892. Rukopis pro MČAD 2000, č. 403. PC ART. (rukopis)
* 30 let Divadelního družstva v Klatovech D.O.D.D. a okrsku Turnovského ÚMDOČ v Klatovech. Klatovy 1948.
(V: MÍSTOPIS českého amatérského divadla, II. díl. Praha, IPOS ARTAMA 2002, s. 184.)
Databáze českého amatérského divadla výše zmíněné informace potvrzuje:
http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=geo&id=1657 .
Jinou bibliografii amatérského divadla či spolků na Klatovsku bohužel nemáme v NK ČR k dispozici.
V tomto případě Vám doporučujeme obrátit se přímo na regionální instituce Klatovska. Pokud se zachovaly nějaké dokumenty o Zábavním a vzdělávacím spolku šumavském, mohly by Vám při jejich dohledávání pomoci níže uvedené
instituce:
Vlastivědné muzeum Dr.Hostaše v Klatovech: http://muzeum.klatovynet.cz/; Městská knihovna v Klatovech: http://www.knih-kt.cz/informace.php;
Státní okresní archiv Klatovy: http://www.soaplzen.cz/komodity.php?xtem=kt
Obec Poleň: http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=urad&kod=61824
(je možné, že zde byla vedena kronika obce).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 13:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu