Významní literáti v Praze
Text dotazu
Dobrý den, je možné prosím někde zjistit, jaka jsou místa pobytu významných literátů v Praze? Děkuji za odpověd.
Odpověď
Dobrý den,
existují některé publikace, které mapují místa pobytu a působení známých literárních osobností, můžeme Vám doporučit např. publikaci "Setkání s Prahou" od Pravoslava Kneidla:
KNEIDL, Pravoslav. Setkání s Prahou: vztahy mezi městem a zahraničními umělci a vědci od Francesca Petrarcy po Allena Ginsberga. Praha: Perseus, 2005. 435 s. : il., portréty, faksim. ; 26 cm. ISBN 80-239-5506-3.
* vědci -- 14.-20. stol. * umělci -- 14.-20. stol. * cesty a pobyt -- Česko
* intelektuální život -- Česko -- 14.-20. stol. * kulturní život -- Česko -- 14.-20. stol. * Praha (Česko)
Dále jsme nalezli ještě následující dokumenty:
KOVÁŘÍK, Vladimír. Literární toulky Prahou. Praha: Albatros, 1980 (Čes.
Těšín : Tisk 3). 535 s. : il., portréty ; příč. 8°. (Klub mladých čtenářů)
Resumé: Závěrečný svazek třídílného kulturního místopisu ČSR (Literární toulky po Čechách, Literární toulky Moravou, Literární toulky Prahou) přibližuje budovy a ulice v jednotlivých pražských čtvrtích a připojených obcích a vypráví o jejich vztahu k naší i světové literatuře co do rodišť a působišť spisovatelů a dějišť literárních děl apod.
Pražské inšpirácie slovenských spisovateľov : Praha v zrcadle slovenské literatury / antologii sestavil, úvod, medailóny a závěr napsal a obrazový materiál vybral Emil Charous. Praha : Slovensko-český klub, 2001. 92 s. :
portréty ; 21 cm. (Edícia Slovenských dotykov). ISBN 80-902893-3-9 (brož.)
* slovenská literatura -- 19.-20. stol. * slovenští spisovatelé -- 19.-20.
stol. * literární náměty * cesty a pobyt -- Česko * Praha (Česko)
KNEIDL, Pravoslav a kol. Pražská léta německých a rakouských spisovatelů.
Praha: Pražská edice, 1997. 251 s.: il., portréty ; 20 cm. ISBN 80-901509-3-4.
* pražská německá literatura * náměty, témata a motivy * Praha (Česko) * studie * biografie
Ve fondech knihoven se také nacházejí publikace zaměřené pouze na jednoho spisovatele, zejména na Franze Kafku:
ČERMÁK, Josef. Prahou Franze Kafky. Praha: Albatros, 2008. 54 s.: il., portréty; 16 x 17 cm. (Prahou slavných osobností). ISBN 978-80-00-02180-5.
* Kafka, Franz, 1883-1924 * pražští němečtí spisovatelé -- 19.-20. stol. * literární místopis -- Česko * Praha (Česko) * průvodce * biografie
LEMAIRE, Gérard-Georges. Auf den Spuren von Franz Kafka in Prag. Hildesheim:
Gerstenberg, 2002. -- 167 s. : il. ; 25 cm. ISBN 3-8067-2909-3.
* Kafka, Franz, 1883-1924 * literární život -- Česko -- 19.-20. stol. * literární místopis -- Česko * pražští němečtí spisovatelé -- 19.-20. stol. * Praha (Česko) * biografie * fotografické publikace
SALFELLNER, Harald. Franz Kafka and Prague : a literary guide by Harald Salfellner ; [translated from the German by Anthony Northey]. Praha:
Vitalis, c2010.120 s. : il. (některé barev.), portréty, plány, faksim. ; 21 cm. ISBN 978-80-7253-303-9.
* Kafka, Franz, 1883-1924 * pražští němečtí spisovatelé -- 19.-20. stol. * literární místopis -- Česko * Praha (Česko) * biografie * průvodce
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201003/contents/nkc20102088647_1.pdf
FRYNTA, Emanuel. Praha - domovské město Franze Kafky. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2000. 119 s. : il. ; 31 cm. ISBN 80-85844-64-8.
* Kafka, Franz, 1883-1924 * pražští němečtí spisovatelé -- 19.-20. stol. * pražská německá literatura -- 20. stol. * literární místopis -- Česko * Praha (Česko) * průvodce
Mohla by pro Vás být zajímavá i následující kniha:
DÖRFLOVÁ, Yvetta; DYKOVÁ, Věra. Kam se v Praze chodilo za múzami: literární salony, kavárny, hospody a stolní společnosti. Praha: Vyšehrad, 2009. 239
s.: il. (některé barev.), portréty, faksim.; 33 cm. ISBN 978-80-7021-961-4.
* literární salony -- Česko -- 19.-20. stol. * literární kavárny -- Česko -- 19.-20. stol. * pohostinská zařízení -- Česko -- 19.-20. stol. * literární společnosti -- Česko -- 19.-20. stol. * kulturní život -- Česko -- 19.-20.
stol.
* Praha (Česko) * studie * vzpomínky * fotografické publikace
Dostupnost výše uvedených dokumentů ve fondech českých knihoven je možné zjistit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz).
Pokud by Vás zajímal nějaký konkrétní autor, můžete využít zejména článkové bibliografie, které by mohly obsahovat podrobnější studie a články. Jedná se především o odborné bibliografické databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR - Retrospektivní bibliografie 1770-1945
(http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret) a Bibliografie české literární vědy od r.
1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio). Podrobnější popis obsahu obou databází je k dispozici na stránkách ÚČL - http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp.
Kromě těchto databází pak můžete zkusit vyhledávat i v obecné výběrové článkové databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl), která nabízí citace článků z denního tisku a vybraných odborných periodik vydaných od r. 1991.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.08.2011 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu