významné osobnosti původem knihovníci
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, které české osobnosti(může se jednat o herce, politiky,
apod.) má vystudovanou knihovnickou školu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
knihovnictví na střední či vysoké škole vystudovala řada českých osobností, jejichž profesní aktivity častou souvisejí s literaturou. Z již zemřelých autorů můžeme zmínit například básníka a překladatel Miroslava Floriana (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1010 ), básníka Jana Zahradníčka (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1168 ) nebo básníka a překladatele Viléma Závadu (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1172).
Ze soudobých autorů můžeme jmenovat básníky Miroslav Salavu (http://www.czechlit.cz/autori/salava-miroslav/ ), Petra Skarlanta (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1117 ), Jiřího Kovtuna (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1053 ), prozaiky Svatopluka Hrnčíře (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=709 ), Petra Šabacha (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=872 ) nebo literárního historika a kritika Jaroslava Meda (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=511).
Knihovnickou školu mají za sebou i medievalista Pavel Spunar (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=564) , filozof Karel Thein (http://www.cfb.cuni.cz/html/lide/thein.htm) nebo římskokatolický kněz Milan Norbert Badal, člen Rady Českého rozhlasu (http://www.radiotv.cz/p_radio/milan-badal-pro-lobbisty-nejsem-asi-dost-atraktivni/).
Z oblasti hudby a divadla tento obor vystudovali písničkář, básník, prozaik a překladatel Jiří Dědeček (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=35) , písničkář Jaromír Nohavica (http://www.nohavica.cz/cz/jn/bio/bio.htm) , který o práci v knihovně napsal i písničku Knihovník (http://www.nohavica.cz/cz/tvorba/archiv/knihovnik/knihovnik.htm) , režisér Jan Antonín Pitínský (http://www.narodni-divadlo.cz/Default.aspxjz=cz&dk=umelec.aspx&ju=181), ředitel Národního divadla PhDr. Ondřej Černý (http://www.narodni-divadlo.cz/Default.aspx?jz=cz&dk=kontakt_detail.aspx&ks=11&kp=51&bt=divadlo_vedeni.aspx) či herečka Eva Gerová (http://www.csfd.cz/tvurce/1175-eva-gerova/).
Mezi politiky jsme mnoho absolventů knihovnických škol nenalezli, pouze PhDr. Miroslava Sládka, předsedu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa, jejíž činnost strany byla v prosinci 2010 rozsudkem Nejvyššího správního soudu pozastavena (http://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Sl%C3%A1dek) a PhDr. Ivana Bartoše, předsedu České pirátské strany (http://www.ceskapiratskastrana.cz/republikove-predsednictvo/phdr-ivan-bartos).
Možná by Vás však také zajímalo, že řada českých spisovatelů je či byla knihovníky - http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/spisovatele-knihovnici.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.04.2011 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu