význam vlajek obcí
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě význam vlajek některých obcí. S pomocí databáze http://web.uhk.cz/cvp/obce/symbobce.htm jsem našel popis vlajek hledaných obcí, ovšem nikoli význam použitých symbolů, tj. proč má obec na vlajce zrovna tyto symboly, co znamenají. Jde o následujících 9 obcí: Tlustice (okres Beroun), městská část Opava-Komárov, Bílovice (Uh. Hradiště), Dub (Prachatice), Kelníky, Vlachova Lhota (obě Zlín), Miroslavské Knínice (Znojmo), Staré Těchanovice (Opava) a Plesná (Cheb).
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám podařilo najít vysvětlení praporů pouze u části Vámi uvedených obcí (Bílovice, Tlustice, Plesná). Výklad praporu obce Dub byste pravděpodobně mohl najít v článku uveřejněném v Českobudějovických listech. Toto periodikum je v NK ČR dostupné pouze v Národním konzervačním fondu. Doporučovali bychom Vám obrátit se v tomto případě např. na Jihočeskou vědeckou knihovnu v Českých Budějovicích, která by Českobudějovické listy měla mít ve svém fondu.
U dalších obcí (Opava-Komárov, Kelníky, Vlachova Lhota, Miroslavské Knínice a Staré Těchanovice) Vám můžeme doporučit kontaktovat přímo jednotlivé obecní úřady. Další možností je požádat o informace Popis vlajek nabízí např. Registr komunálních symbolů Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ( https://rekos.psp.cz/detail-symbolu/id/a053fae3-b687-40fb-9a0a-fc3b36d76595 ). Vysvětlení praporů obcí byste pravděpodobně našel i ve Vexilologickém lexikonu. Obrátit se zajisté můžete i na Středisko vexilologických informací (http://web.uhk.cz/cvp/cvp.htm).
Opava-Komárov - https://regiony.kurzy.cz/opava/komarov-mestska-cast/symboly/
Kelníky (Zlín) - http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=592251
Vlachova Lhota (Zlín) -http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=586994
Miroslavské Knínice (Znojmo) -http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=594466
Staré Těchanovice (Opava) - http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=568198
Dub (Prachatice) - http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=550183
ŘÁDEK, Antonín; KALÍŠKOVÁ, Gabriela. Zastupitelé se o podobu znaku a praporu nehádali. Českobudějovické listy. 2004, 13/60 (11.3.2004), s. 10.
signatura NK ČR: P IV 009451 (Národní konzervační fond)
Bílovice (Uherské Hradiště) - http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=592030
PAVLŮ, Miroslav J.V. Nový znak a prapor obce Bílovic : zdůvodnění k návrhům znaku a praporu obce Bílovice (u Uh. Hradiště). Bílovický zpravodaj. 2003, č. 2, s. 2. ... Za hlavní figuru návrhů nových bílovických obecních symbolů zvolil jejich autor orla z erbu dlouhodobých a v paměti obyvatel ještě žijících majitelů velkostatku a zámku hrabat Logothetti. Upravenou figuru orla (bez štítku na prsou a knížecí korunky nad hlavami) doplňuje námět hvězdy (hvězdu najdeme v erbech několika významných držitelů bílovického léna - Ledenických z Ledenic, Tengelotů z Valtelina i hraběte d'Armond). Na hrudi orla je v jednom případě včela, ve druhém lipový trojlist (obě figury symbolizují kdysi samostatné Včelary, dnes jen místní část Bílovic - zatímco včela je tz. mluvícím znamením, lipový trojlist je připomínkou pečetního znamení stromu). Všechny figury v jeden celek spojuje alternativní návrh znaku a praporu, doplněný červenou hlavou štítu (na listu praporu červeným žerďovým pruhem), v kombinaci se stříbrnou, resp. bílou barvou připomínající olomoucké biskupství jako někdejší hlavní lenní vrchnost Bílovic.....
ŠTARHA, Ivan. Znaky našich měst a vesnic. XLVI. Malovaný kraj. 2005, roč.
41, č. 4, s. 31.
- zmínka o znaku Bílovic
Tlustice (Beroun) - http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=531847
HRABÁK, Václav. O čem vypráví znak obce Tlustice. Podbrdské noviny.
2005-2006, roč. 13, č. 23 (22.12.2005 - 19.1.2006), s. 2.
... V pravém červeném poli polceného štítu je stříbrný dospělec obrovské jepice. Pro zdůvodnění volby této figury se vrátíme do hlubin času zhruba o 250 milionů let zpátky ... Tenkrát, po odtoku pravěkého moře, leželo v místech dnešní Štilecké pánve nedaleko Tlustice sladkovodní jezero... V kamenouhelných vrstvách se nácházejí i vzácné otisky tehdejších živočichů, avšak na Štilci nebyl po dlouhou dobu takový nález učině. Až v r. 1980 nalezl amatérský sběratel ... otisk nymfy (larvy) obří jepice. ... Jedná se o unikátní nymfu jepice, která je největší a nejstarší na světě. ... Levé pole štítu je děleno na tři části, které mají shora barvu stříbrnou, modrou a zlatou. Zde byl heraldik inspirován barvami surovin, které se těžily v lokalitě Štilce. Žlutý lupek ... modrý lupek, tzv. modrák ... bílá barva je odvozena od pískovcového kamene - bělky. Bílá a červená barva v pravé polovině znaku jsou odvozeny z barev erbu českých králů, kteří byli ve 14. až 16. století majiteli točnického panství, kam patřila též Tlustice.
Plesná (Cheb) - http://web.uhk.cz/cvp/obce/datab/karta.asp?uir=554740
PELANT, Jan. Znaky a pečetě západočeských měst a městeček. Plzeň : Západočeské nakladatelství, 1985. s. 185. Plesná měla tedy tzv. mluvící znak, protože písmeno F značilo její německý název Fleissen; letopočet 1900 zase připomínal její povýšení na městys.
Ostatní atributy měly zřejmě připomínat rozšířený textilní průmysl, případně i obchod s jeho výrobky.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 13:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu