Význam úsloví
Text dotazu
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení úsloví:
- tvrdý jako mlat
- vycepovat někoho.
Odpověď
Význam úsloví:
- „Tvrdý jako mlat“ - může znamenat, že je tvrdý jako podlaha mlatu k mlácení obilí.
mlat
-u m. (6. j. -u, -ě)
1. část stodoly s rovnou udusanou podlahou určená k mlácení obilí; humno 1: čistý, umetený m.; přen. nář. stodola; [x] ob. (něco) je vymeteno jako mlat není nikde ani smítko; cesta jako mlat tvrdá, hladká; šlo se mu jako po mlatě pohodlně
2. nář. (často mn. mlaty) mlácení obilí: jednat lidi na m. (Rais); nastaly mlaty; [x] jaký plat, takový m. (pořek.)
3. hist. stará válečná zbraň podobná kladivu: s těžkým mlatem v ruce (Čech)
4. tech. ocelová palice užívaná v kamenných lomech n. dolech při ručním vrtání střelných děr; mlátek, perlík; --> zdrob. mlátek v. t.
Havránek, Bohuslav. Slovník spisovného jazyka českého. 3. díl, M-O. 2., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1989. 100 s.
- „Vycepovat někoho“ - znamená vycvičit někoho tvrdě, či vytrénovat nebo vydrezírovat.
vycepovat
dok. expr.
1. (koho, 4. p.) k cepovat: v. děti, personál; dobře vycepovaní vojáci vycvičení
2. (koho, co z koho) cepováním vytvořit: v. z někoho slušného člověka udělat; já již z ní nic nevycepuji (Nov.)
Havránek, Bohuslav. Slovník spisovného jazyka českého. 7. díl, V - Y. 2. nezm. vyd. Praha: Academia, 1989. 201 s.
Všianský, Jan. Slovník českých synonym. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1994. 373 s. ISBN 80-7106-059-3.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2013 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu