Význam slovních spojení
Text dotazu
dobrý den,chtěla sem se zeptat na významy nebo
přiblížení obsahu následujících slovních spojení: estetické a funkční normy,
kultura bydlení a odívání, kultura dědictví a kulturní hodnoty. děkuji
Odpověď
Dobrý den,
uvedené pojmy se bohužel v běžných ani odborných slovnících příliš nevyskytují, vysvětlení a bližší informace o některých z nich jsme nalezli pouze v odborných publikacích:
1) estetická norma
* BERANOVÁ, Věra. První kroky k estetice. Vyd. 2. Ústí nad Labem :
Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem, 2007. 179 s. : barev. il. ; 21 cm
+ 1 CD-ROM. (Acta Universitatis Purkynianae ; 135. Studia aesthetica).
+ ISBN
978-80-7044-948-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200805/contents/nkc20071784681_1.pdf
* PTÁČKOVÁ, Brigita; STIBRAL, Karel. Estetika na dlani. Olomouc : Rubico, 2002. 150 s. : il., portréty ; 29 cm. ISBN 80-85839-79-2.
* HENCKMANN, Wolfhart; LOTTER, Konrad. Estetický slovník. Praha : Svoboda, 1995. 229 s. ; 21 cm. (Členská knižnice). ISBN 80-205-0478-8.
- heslo "norma"
Doporučovali bychom prostudovat také následující publikaci:
MUKAŘOVSKÝ, Jan. Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty = Fonction, norme et valeur esthétiques comme faits sociaux. Praha : Fr.
Borový, 1936 (v Brně : Akciová moravská knihtiskárna Polygrafie). 85, [III] s. ; 8°. (Úvahy a přednášky ; Sv. 4).
2) kultura bydlení a odívání
* SKARLANTOVÁ, Jana. Kultura odívání / Jana Skarlantová ; Kultura a racionalizace bydlení / Daniela Karasová. Ekonomika domácnosti / Marie Bílková : soubor met. materiálů k využití tematických celků osnov specifické přípravy dívek na zákl. škole v novémpojetí. Ostrava : Kraj. pedagog. ústav, 1982. -- 40 s. : obr. ; 30 cm.
Můžete využít také obsáhlou publikaci Dějiny hmotné kultury:
* Dějiny hmotné kultury : vysokošk. učebnice pro stud. fakult připravujících učitele. [Díl] I/1, Vymezení kulturních dějin. Kultura každodenního života od pravěku do 15. století / Josef Petráň ... [aj.]. Praha : SPN, 1985 (Liberec : SG). 478 s. : obr., fot., mp., schémata, XVI s. barev. fot. ; 24 cm.
* Dějiny hmotné kultury. [Díl] 1, [sv.] 2, Kultura každodenního života od 13. do 15. století / [za red. Josefa Petráně]. Praha : SPN, 1985 (Liberec :
SG).  S. 489-997 : il., mapy, schémata, XVI s. barev. fot. ; 24 cm.
* Dějiny hmotné kultury. II/1, [Kultura každodenního života od 16. do 18.
století / Josef Petráň a kolektiv]. Praha : Karolinum : Ministerstvo kultury České republiky, c1995. -- 468 s., [32] s. barev. obr. příl. : il., portréty, plány ; 24 cm. ISBN 80-7184-084-X (Karolinum : soubor : váz.).
* Dějiny hmotné kultury. II/2, [Kultura každodenního života od 16. do 18.
století / Josef Petráň ... et al.]. Praha : Karolinum : Ministerstvo kultury ČR, 1997. s. 481-1003 : il., mapy, plány ; 25 cm + errata (1 l.). ISBN 80-7184-084-X (Karolinum : soubor : váz.).
3) kultura dědictví (nalezli jsme pouze pojem kulturní dědictví) a kulturní hodnoty
* Velký sociologický slovník. Díl I. Praha: Karolinum, 1996. 747 s. ISBN 80-7184-164-1.
- heslo "kulturní dědictví"
* PATOČKA, Jiří; HEŘMANOVÁ, Eva. Lokální a regionální kultura v České republice : kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha :
ASPI, 2008. 199 s. : il., mapy ; 24 cm. ISBN 978-80-7357-347-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200805/contents/nkc20081796819_1.pdf
* VOJTOVÁ, Lea. Ochrana a regenerace kulturních hodnot v území : distanční studijní opora. Brno : Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta, 2006.  206 s. ; 30 cm. ISBN 80-210-4165-X.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200704/contents/nkc20071705276_1.pdf
Můžete také zkusit oslovit odborné knihovny zaměřené na oblast společenských věd, např. Knihovnu Fakulty sociálních věd UK (http://knihovna.fsv.cuni.cz/), Knihovnu společenských věd T.G. Masaryka v Jinonicích (http://knihovna.jinonice.cuni.cz/) nebo Knihovnu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně (http://library.muni.cz/knih_soc.html).
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.05.2010 09:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu