význam slova zvůle
Text dotazu
Zdravím, dovoluji si požádat o sdělení významu slova zvůle. Děkuji mnohokrát
Odpověď
Dobrý den,
slovo zvůle podle Slovníku spisovné češtiny slovo znamená:
1. bezohledné uplatňování vlastní vůle, svévoli, libovůli, zlovůli; 2. zlý čin, k němuž tím došlo.
Ve staré češtině se objevuje tvar zvole (dodnes se tak nazývá několik obcí) a v dřívějších dobách znamenalo právo volně nakládat s obecním majetkem (pozemky), a také tento majetek sám.
Prameny:
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky / [zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR Libuše Kroupová ... et al. ; hlavní redakce Josef Filipec ... et al.]. -- Vyd. 4.. -- Praha : Academia, 2005. -- 647 s. ; 22 cm
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. -- 5 sv. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 08:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu