význam slova zřídel
Text dotazu
Prosím o vysvětlení významu zřejmě starobylého slova ZŘÍDEL (rod mužský). Setkal jsem se s ním v nějakém kvízu
Odpověď
Dobrý den,
ve slovnících jsme našli pouze slovo „zřídlo“. Příruční slovník jazyka českého je definuje takto:
1. přirozené vyvěrání vody na povrch zemský; počáteční vodní tok, pramen; místo vyvěrání
2. vývěr hmot kapalných, plynných nebo emanačních a jejich směsí
3. knižně: hlavní, původní, počáteční zdroj něčeho, původ, příčina něčeho
4. knižně: základ, podklad sloužící k pronášení, formulaci myšlenek, doklad, dokument, materiál, pramen poznání.
Novější Slovník spisovného jazyka českého uvádí následující vysvětlení:
1. knižně a odborně: pramen, vřídlo; ve vodohospodářské terminologii: přírodní zdroj vod a plynů; v geologické terminologii (poněkud zastarale): minerální pramen – teplý i studený
2. zřídka knižně: pramen, původ, zdroj.
Tvar „zřídel“ je genitivem množného čísla tohoto slova.
Samozřejmě naše služba není službou odbornou, a tak se se svým dotazem můžete zkusit obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka českého. Praha : Academia, 1989.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2014 16:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu