Význam slova \"zřejmě\"
Text dotazu
Prosím o popsání významu slova \"zřejmě\". Lze použít jako synonymum \"pravděpodobně\"? Dále prosím o sdělení, zda někde na netu lze nejít jazykový slovník popisující významy českých slov.
Odpověď
Slovo zřejmě je odvozeno od adjektivy zřejmý, které znamená zjevný, evidentní, tj. něco, co je viditelné, patrné. Slovo je podobně jako slovo zřetelný příbuzné se slovesem zřít. Příslovce zřejmě má pak význam 1. otevřeně, nepokrytě, ale vyjadřuje také určitý stupeň, míru jistoty (nepochybně), který se jistotě blíží.
Pokud jde o synonymitu se slovem pravděpodobně, je slovo zřejmě ve druhém z uvedených významů blíže jistotě (říká se: zřejmě ano, ap.), slovo pravděpodobně má význam zhruba: asi, patrně.
Údaje jsme čerpali ze Slovníku spisovné češtiny, Praha 1994.
K druhému dotazu: pokud víme, slovník podobného druhu volně přístupný není, zmíněný Slovník spisovné češtiny byl vydán také na CD-ROM. Volně dostupný je ale projekt Českého národního korpusu, který umožňuje sledovat významy, v jakých bylo slovo použito v česky psaných textech (http://ucnk.ff.cuni.cz/), tedy určitá forma slovníku s velkou škálou příkladů, i když ne s výkladem významu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.01.2008 08:34
bamira píše:
Středa 02.10.2019 00:10
Ten kdo psal odpověď jenom rozšířil otázku o další nejasnost, použil slovo 'patrně' ve významu jistoty (spatřit) , a pak jej použil jako význam nejistoty 'asi'
PSK - admin píše:
Středa 02.10.2019 08:27
Děkujme za připomínku. Odpověď jsme upravili. S pozdravem PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu