Význam slova "zevrubný"
Text dotazu
Dobrý den, bylo by možné vysvětlit význam slova zevrubně (zebrubně)?
Případně i jeho historický vývoj z kterého by se dalo usoudit jeho vyznam?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
etymologické slovníky vysvětlují původ slova zevrubný takto:
Vrub = viz rubati
zevrubný v. vrub ; jen český výraz
„podle vrubů“, t. j. ,úplně, přesně.
Zdroj: HOLUB, Josef a František KOPEČNÝ. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952, s. 436. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f434ce30-9270-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 738. ISBN 978-80-7335-296-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:237960b0-65d7-11e6-aed5-5ef3fc9ae867
rubati, lašsky rubač; spisovně dřevo-rubec; mor. rubisko, rubanisko paseka; rub je mj. totéž co roub (odtud roubovali při štěpování), dále mj. urubnutý kus něčeho; opak líce, vnitřní strana (obrátit na ruby), původně strana, kde věc byla odrubána od celku odvoz, roubík (viz). Sroubili, z něho srub, stavení z osekaných, orubaných klád; porubali - porubá, paruba paseka (jako místní jméno) mor. kdysi porub soupis dobytka ) pastýř přejímaje dobytek dělal si vruby)...
odtud zevrubný = z takových vrubů = záznamů vypsaný, podrobný hanlivě zavróbit zavinit (= dostati jakožto svůj vrub); u všech u všech Slovanů s hojnými odvozeninami, např. rúbal, rubač, lotyšsky - rubinát, dělat vřezy, zářezy...
Čerpáno z: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997, s. 522. ISBN 80-7106-242-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a91bb480-0f12-11e3-9439-005056825209
k grunt
1. pozemkový, (ve funkci gen.) pozemku ap.
2. (o pánu ap.) vlastnící pozemek ap.
3. (o osobě ap.) čí mající pronajatý něčí pozemek ap.
4. (o penězích) placený za pronájem pozemku ap.
5. základní, podstatný
6. důkladný, zevrubný
7. úplný, dokonalý
Dolož. též v podobě krumtovní, krumtovný. Sr. kořenný
Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006–, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz
širý adj.
široký, prostranný, rozkládající se na všechny strany (o jazykovém projevu ap.) obšírný, zevrubný, ve velkém rozsahu i hloubce r. prostranný, obšírný
Zdroj: Vokabulář webový https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2023 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu