význam slova želísko
Text dotazu
Prosím o výkladový význam slova želísko.
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
původ nebo význam slova „želísko“ se nám bohužel nepodařilo najít. V knize „Naše příjmení“ je však u příjmení „Želízko“ uveden i ekvivalent tohoto příjmení používaný se „s“.
„Želísko, Želízko – 1452 Václav z Srb, řeč. Želézko; Želísko (želízko = havířské kladivo; ze zdrob. A železo)“
Domníváme se tedy, že se používá pouze u příjmení, ale samotný původ slova „želísko“ bude shodný s původem slova „želízko“.
Ten už „Český Etymologický slovník“ uvádí:
"železo, želízko, železný,…, železniční, železničář. Všeslovanský – polský żelazo, ruský želézo, chorvatský žéljezo, srbský žélezo. Praslovanský želězo je příbuzné se slovy z litevštiny, lotyšštiny a ze staropruského jazyka. Nejisté je spojení s řeckým slovem „chalkós“, což znamená měď nebo bronz."
Co se týče významu slova „želízko“, „Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost“ ho uvádí takto:
„…1. dř kus železa upravený k vkládání do žehličky 2. ž-a pomn. hovor. (kovová) pouta 1 – mít dvě želízka (více želízek) v ohni – počítat s dvěma (více možnostmi)“
Pokud jste někde na internetu nalezla slovo želísko se „s“, buď se jedná o příjmení a nebo, jak se domníváme, o chybu.
Příklady:
http://isport.blesk.cz/olympijske-hry/soci-2014/online-prenosy?match=180013
http://www.basketbalmost.cz/clanek/375/kvalifikace-ml-zakyn-u14
Děkujeme za dotaz
Zdroje:
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice: Leda, 2001, 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
původ slova železo a dalších příbuzných slov na straně 746-747
MEJSTŘÍK, Vladimír. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 3., opravené, dotisk. Praha: Academia, 2005, 647 s. ISBN 80-200-1080-7.
význam slova želízko na straně 587
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (druhé v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010, 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
o příjmení Želísko, Želízko na straně 226
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
30.10.2014 18:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu