význam slova zblo + český výkladový slovník
Text dotazu
1. Význam výrazu - nezbylo ani zbla - co je zblo?
2. Existuje i v češtině výkladový slovník, kde by bylo možno zjistit význam předchozího výrazu a dalších?
Odpověď
Dobrý den,
zblo pochází ze staročeského stblo – stéblo. Pův. význam „co vztyčuje, zpevňuje klas“. Zblo/zbla nyní užíváme v případě, že chceme zdůraznit negaci, a to ve smyslu málo, nepatrné množství, vůbec nic. – Na tom není ani zbla pravdy; hudbě nerozuměl ani zbla; nemá zbla důvtipu.
Výkladové slovníky českého jazyka existují, pro vyhledání tohoto hesla byly použity:
- HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha: SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
- HALLER, Jiří. Český slovník věcný a synonymický. [Díl] 1. 1. vyd. Praha: SPN, 1969. 56, 291 s.
- ČERVENÁ, Vlasta, et al. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1988. 511 s.
- KLÉGR, Aleš. Tezaurus jazyka českého: slovník českých slov a frází souznačných, blízkých a příbuzných. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2007. 1189 s. ISBN 978-80-7106-920-1.
- Slovník spisovného jazyka českého [online]. 2011 [cit. 2012-05-14]. Dostupné z: http://http://ssjc.ujc.cas.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.06.2012 17:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu