Význam slova úžer
Text dotazu
četl jsem výraz "úžer" a nikde nemohu najíti jeho
význam. Prosím, je toto slovo součástí českého jazyka a pokud ano jaký má
význam, či co se jím označuje? Děkuji
Odpověď
v 1. pádu jsme našli pouze slovo "úžera", které znamená totéž, co "lichva"
(tvar "úžer" by pak mohl být 2. pádem množného čísla - "bez úžer"). Je to původem slovenské slovo, které ovšem vešlo do českého jazyka - Příruční slovník jazyka českého uvádí příklad: "Který [obchodník] má dosti peněz, půjčuje na úžeru, jak Slovák říká".
Slovník slovenského jazyka pro toto slovo podává vysvětlení: "požičiavanie peňazí na vysoké úroky, požadovanie vysokých úrokov od dlžníka za požičané peniaze; svojvoľné predražovanie tovaru" a následně uvádí příklady: "úroková úžera; tovarová úžera; Kupčí, klame, požičiava na úžeru, berie úroky i úrodu; Vedel som, ako pán opantáva sedliakov úžerou".
České slovníky zmiňují i odvozené slovo "úžerník" - "lichvář". Dále existuje také slovo "úžerek" - ve významu "někoho, kdo užírá, ujídá někomu něco", které má ale zjevně jinou etymologii (patrně vzniklo ze slov "užírat", "žrát").
Ve slovenštině byla ze slova "úžera" odvozena slova: "úžerník" ("lichvář"), úžerníčiť ("poskytovat lichvu"), "úžerný" ("založený na lichvě").
Na jazykové dotazy odpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1989.
Pečiar, Š. a kol.: Slovník slovenského jazyk. Bratislava: Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1964.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2010 11:28
Petra Narwa píše:
Úterý 23.08.2016 20:27
Úžer se používá v "hantýrce" deratizačních a dezinsekčních technik, pokud dobře chápu, je to množství návnady, kterou škůdci sežerou, odtud úžer.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu