význam slova újezd
Text dotazu
Prosím o výklad slova \"újezd\" z historického hlediska i skutečný současný význam.
Odpověď
K Vašemu dotazu sděluji:
Slovník spisovného jazyka českého. - Praha: Academia, 1989. uvádí na straně 307 heslo
újezd, -u m. ( 6.j. -u, -ě) 1. hist. (za feudalismu) větší soubor polností; panství s polnostmi několika obcí: (panům) od kralů darovány ú-y na hranicích zemských (Nov.); v místních a pomístních názvech: Kamenný Ú., Trněný Ú. aj. obce v Čechách; Ú. ulice na Malé Straně v Praze 2. veř.spr. (dř.) menší správní obvod (zahrnující několik obcí): ú-y o průměrném počtu pěti obcí (Lid.nov.); škol. školní ú. (dř.) obvod přesahující území školní obce 3. hist. (v předrevolučním Rusku) část gubernie: gubernie dělící se dále na ú-y (Šus.) 4. voj. samostatný správní obvod na území výcvikových prostorů.
Prirucni slovnik jazyka ceskeho. - Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1951-1953. Dil VI. T-Vuzek.
Heslo na strane 440:
ujezd, -u m. v obdobi feudalnim vetsi soubor polnosti, panstvi s polnostmi nekolika obci. Panum od kralu darovany valne ujezdy na hranicich zemskych. Mnoha dominia vyrostla ruchem kolonisacnim, obratnym zuzitkovanim rozsahlych ujezdu z pomezniho hvozdu. Tu lezi nekolik drobouckych vesnic a samot vetsinou s dvory, byvala sidla zemanu taborskych, kterym dohromady rikam "nas ujezd". Ujezd jmeno ulice v Praze na Male Strane. Skolni ujezd obvod presahujici uzemi skolni obce a spravovany svou vlastni skolni radou. V predrevolucnim Rusku a zprvu i v SSSR cast gubernie, okres. Predevsim byla rise nove rozdelena na mnohem vetsi pocet gubernii, delicich se dale na ujezdy.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 08:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu