Význam slova Tyjátr
Text dotazu
Jaký je původ a význam slova tyjátr. Lze používat i tvar Tyátr?
Odpověď
Slovo tyjátr se v slovnících vysvětluje jako zbytečný rozruch, též situace,která přitahuje  obecnou pozornost. Též záměrně i nechtěně způsobené pozdvižení/ legrace/ podívaná/ divadlo též účelově/ naoko něco sehrát a maskovat skutečnost] být teatrální. Vyskytuje se i význam divadelní hra/divadelní kus/ divadlo jako instituce (např.: odešel k německému tyátru)
Původ slova je v jazyce německém: tyátr; nedělej tyátry! Theater; mach kein Theater! Ve tvaru "tyátr" ho lze nalézt i ve  starých slovnících češtiny. V příloze je scan citace z Příručního slovníku jazyka českého z roku 1951.
Použité zdroje
Příruční slovník jazyka českého. 6. díl, T-V
Praha : Státní pedagogické nakladatelství : Československá akademie, 1951-1953
Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov / [Jan Hugo, hlavní editor]
Praha : Maxdorf, 2006
Knížek, Jeroným: Lidový slovník pro chalupáře (on-line)
http://lidovyslovnik.cz/index.php?dotaz=tyj%E1tr
Germanismy v češtině:
http://www.eridanus.cz/id32402/jazyk/jazyky/indoevropske(1_jazyky/slovanske(1_jazyky/c(2es(2tina/Slovnik_etymologicky/Germanismy_v_cestine.htm
Přílohy
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Pardubice
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
25.08.2015 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu