Význam slova spylacz
Text dotazu
Dobrý den,
ve staré matriční knize (cca 1730) jsem u jedné osoby narazil na popisek, že šlo o "Spylacze a Podruha Plzenskeho". Rád bych se zeptal, co bylo za povolání nebo vlastnost onen Spylacz (spílač). Souvisí to nějak například s pivovarnictvím (spilka)?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
význam slova v současnosti:
Spílač = tupící, spílající nebo také drzoun. Spylacz by mohl také v polštině znamenat postřikovač (?), spy lacz pak také špionářníka (nepodloženo). V německém slovníku spíl-ač (v pivovarnictví) Bierfasse (pivní sudy, sudař, bednář?) nebo Bräuer - sládek
Přímo termín spylacz jsme ale v nám dostupných zdrojích nenašli. Je to slovo nejspíš ze staročeštiny, Vokabulář webový ho ale neuvádí.
Vokabulář webový říká:
spilka, -y f.
místnost v pivovaře, kde se stáčí pivo do sudů
Sr. spielačka, spielák. Doloženo též spělka.
spielanie, -ie n.
k spielati
nalévání mladého piva do kvasných kádí
stáčení vykvašeného piva do sudů
spielačka, -y f.
žena roznášející vykvašené pivo (?)
Autor: Kateřina Voleková
Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006–, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz (verze dat 1.1.18, citován stav ze dne 3. 8. 2021).
Podruh byl nájemce, tedy člověk bydlící u cizího člověka v nájmu neboli v podruží. Podruh neměl půdu ani jiný nemovitý majetek a živil se “prací rukou svých”.
https://www.odkudjsme.cz › blog › povolání-podruh
spíl-ač (v pivov.) Bierfässer,Bräuer-
gesell, (u rnydl.) Giessschaufel/■., -ati giessen, füllen, s. mýdlo aus dem Schaffe in die Form geben (Rk.), 2. Icomu schelten,autheissen. spilka Bierfülle f.
Zdroj: FRIEDRICH, Gustav. Nový kapesní slovník česko-německý a německo-český, I: Slovníček česko-německý = Taschen-Wörterbuch der böhmischen u. deutschen Sprache. I., Böhmisch-deutscher Theil. V Třebíči na Moravě: Jindřich Lorenz, 1891. s. 272. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b6b1dbc0-ea20-11e4-a511-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2021 18:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu