význam slova soukup
Text dotazu
Dotaz:
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Již několik dní marně hledáme v různých slovnících i na internetu význam slova soukup. Děkuji předem za odpověď :)
Odpověď
Dobrý den,
Výraz "soukup" je archaismus, ale znamenal spoluviník nebo viník, v jiném významu také účastník koupě, spolukupující.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého, Díl V., S -Š. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1948 - 1951.
Pokud máte na mysli příjmení, potom Soukup (nebo také Soukop, Souchop) je odvozeno z tohoto výrazu a znamená překupník, kdo spolu s někým něco koupil, dohazovač, donašeč, svědek.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 10:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu