Význam slova Škarman/Škarmaň
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký význam nebo z jakého slova vzniklo slovo Škarman (co vlastně by měl tento název vyjadřovat). Na Domažlicku se v různých obcích nachází kopce s tímto názvem.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
škarman, m. = kamýk, skála, která vyčnívá na vrchu; Škarman, pomístní jméno skály n. návrší, na Chodsku dosti časté, např. u Domažlic, Chodova, Postřekova, Klíčova, Kdyně aj.: řídce i ve tvaru Škarmaň, ojed. T. Škarvaň; podle tradice bývaly v domažlickém Škarmaně rudné doly, z nichž prý posledním pozůstatkem je t. zv. Škalníkovo díra; někteří badatelé se domnívali, že na vrcholu domažl. Š. stávala tvrz Tugošť /v. Tuhošť/.
Uvedeno v:
JINDŘICH, Jindřich a KOTAL, Josef. Chodský slovník. Plzeň: Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, 2007. s. 297. ISBN 978-80-86944-17-3.
signatura SVK PK: 31B24345
Škarman, jm. kamenitého návrší na Chod. Postř., Kýčov, u Domažlic i jinde.
Uvedeno v:
HRUŠKA, Jan František, ed. Dialektický slovník chodský. Praha: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1907, s. 95.
signatura SVK PK: VIE15/7
Skarman (vlastně „Škarmaň“ = útes, kde se skála zřítila nebo byla vylámána, tedy též lom, hlavně již opuštěný.
Uvedeno v:
FIELD, T. R. a KOVAŘÍK, Petr. Kosočtverce na ohradách. Litomyšl: Paseka, 1998, s. 352. ISBN 80-7185-192-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:36266910-9fb6-11e6-9328-005056825209
nebo také signatura SVK PK: 31A78604
Škarman, nějaké místo u Domažlic neznámého položení, 1535 zahrada na Skarmaně, Zadní Škarman, Škarman Velký (Kn. Trh. V Domažlicích f. 24, 34, 70)
Uvedeno v:
SEDLÁČEK, August. Snůška starých jmen, jak se nazývaly v Čechách řeky, potoky, hory a lesy. V Praze: Nákladem České akademie věd a umění, 1920, s. 160.
signatura SVK PK: 5C81/20-60
Škarman – název kamenitých návrší na Chodsku, např. u Postřekova (škarmanka = hora v haltravském pásmu)
Uvedeno v:
BAAR, Jindřich Šimon. Chodské písně a pohádky: souborné vydání. Praha: Odeon, 1976, s. 621. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c3414db0-96a3-11e4-94a8-005056827e51
nebo signatura SVK PK: 199244
RANK, Josef, ed. Nový slovník kapesní jazyka českého i německého dle Šumavského, Jungmanna, Sanderse, Dudena a jiných = Neues Taschenwörterbuch des böhmischen und deutschen Sprache nach Šumavský, Jungmann, Sanders, Duden u. anderen. I-II. 7. oprav.i rozmn. vyd. Prag: A.n Haase, [mezi 1901 a 1925], s. 879. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3e529ed0-2555-11e8-8ee4-005056825209
nebo signatura SVK PK: IIIK1266/1
Tento zdroj odkazuje pouze na německý výraz Felsensturz.
Použité zdroje
regionální informační zdroje:
kartotéky, bibliografie, databáze
ostatní informační zdroje:
katalogy SVK PK , katalogy souborné, portál knihovny.cz, digitální knihovny, Internet
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
24.11.2021 10:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu