Význam slova scholé
Text dotazu
Nemohu nikde najít přesnou definici výrazu
"scholé". Jedná se o volný čas, používáno ve starověkém Řecku. Můžete mi
prosím poradit v jaké literatuře či slovníku mám hledat?
Odpověď
Dobrý den,
slovo schole lze nalézt v etymologickém slovníku (HOLUB, Josef ; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s.) pod heslem škola - to pochází ze středověké latinského scola, z latinského schola a to z řeckého schole, znamenající poklid, prázdno (jehož se využívalo k návštěvě filozofických škol).
Internetový slovník cizích slov ABC.cz uvádí význam schole jako "rozjímání nad světem" a "vyšší činnosti volného času pro dosahování duševního blaha", zde tento význam pravděpodobně využíval ve svém učení Aristokrates:
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/schole .
O pojmu schole, jakožto způsobu trávení volného času, se můžete dočíst v článku o vymezení pojmu zážitková pedagogika.
http://www.artefiletika.cz/modules/articles/article.php?id=65
Dále si můžete projít článek Dějiny proměny schole na adrese:
www.fp.vslib.cz/kfl/materialy/FVI/.../mv_palous_promschole.pdf .
V bázi ANL- Články v českých novinách, časopisech a sbornících
(http://aleph.nkp.cz/F/) naleznete záznam článků PALOUŠ, Martin. Scholé.
Lidové noviny. Praha. Roč. 11, č. 202 (19980829), s. 16. ISSN 0862-5921. a DOROTÍKOVÁ, Soňa. Scholé a Paideia. In: Výchova a vzdělání v pozdní době.
Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1995. s. 54-57. ISSN 0862-4461.
Dostupnost těchto periodik v knihovnách zjistíte v Souborném katalogu ČR-Seriály SKC/P (http://aleph.nkp.cz/F/).
K prostudování Vám také doporučujeme např. knihu ŠPINKA, Štěpán. Duše a krása v dialogu Faidros : duše a řeč II. 1. vyd.. Praha : OIKOYMENH, 2009.
279 s.  ISBN 978-80-7298-390-2. či ŠMOLKOVÁ, Táňa. Na cestě od lilie k růži, aneb, Skutečná pedagogika začíná tam, kde se učitel učí přinejmenším tolik jako dítě. 1. vyd.. Praha : Maitrea, 2008. 125 s. : barev. il. ISBN 978-80-87249-02-4.
U obou knih se slovo schole vyskytuje v obsahu, viz. online katalog Národní knihovny ČR (NKC http://aleph.nkp.cz/F/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu