Význam slova schola
Text dotazu
Nemohu nikde nalézt definici slova "schola", abych mohla porovnat s významem současného slova škola. Mělo by jít o jakýsi druh volna?! Stačilo by mně, pokud mi poradíte, v jakém slovníku či literatuře hledat. Děkuji za pomoc.
Odpověď
Termín "schola" se objevuje v techto publikacích:
1. Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2001. --  752 s. ISBN 80-85927-85-3.
Na straně 631. Škola (...) přejato z lat. schola, scola z řeckého scholé odpočinek, oddech, volná chvíle; přednáška, rozhovor (...) Heslo pro potřeby odpovědi do PSK kráceno.
2. Latinsko-český slovník. 2. díl, L-Z / Josef M. Pražák, František Novotný, Josef Sedláček ; přepracoval František Novotný. -- 17. vyd., ve Státním pedagogickém nakladatelství 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1955.
Na straně 440. Schola neutrum scola - čas věnovaný studiím, metonymicky přednáška; škola (...); škola = stoupenci něčí; v lázních chodba se sedadly. Heslo kráceno.
3. Ottův slovník naučný. Díl 23., Schlossar-Starowolski : ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. -- Praha : J. Otto, 1905.
Na straně 25, latinsky z řečtiny, škola; (...). Heslo kráceno.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
27.10.2008 17:27
Tereza píše:
Čtvrtek 09.02.2017 16:56
Pan J. Dušek říká, že schola znamená volno.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu