význam slova - rampantní
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych vysvětlit význam slova - rampantní, jeho použití a příp. nahrazení v textu jiným výrazem. Př:....vydat se na krizovou cestu proti zlozvykům, které jsou mimochodem rampantní.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedené slovo "rampantní" slovníky cizích slov a neologizmů neuvádějí. Zdá se, že se s ním prozatím v češtině příliš hojně nesetkáváme.
Předpokládáme však, že by slovo mohlo být převzato z angličtiny, kde se přídavné jméno rampant používá pro označení  rozbujelého, přebujelého, nekontrolovatelného, hojně rozšířeného (rampant: plants, corruption, crime, criminality, bureaucracy...)
Doporučujeme Vám ovšem konzultovat význam slova přímo s odborníky na český jazyk v rámci Jazykové poradny Ústavu pro český jazyk AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna
Výběr použité literatury:
* BARTÁK, Matěj, ed. a kol. Nový slovník cizích slov pro 21. století. Vyd. 1. Praha: Plot, 2008. 367 s. ISBN 978-80-86523-89-7.
* MARTINCOVÁ, Olga a kol. Nová slova v češtině: slovník neologizmů. Vyd. 1. Praha: Academia, 1998. 356 s. ISBN 80-200-0640-0.
* MARTINCOVÁ, Olga a kol. Nová slova v češtině 2: slovník neologizmů. Vyd. 1. Praha: Academia, 2004. 568 s. ISBN 80-200-1168-4.
* PETRÁČKOVÁ, Věra a kol. Akademický slovník cizích slov: [A-Ž]. 1. vyd. Praha: Academia, 1997. 834 s. ISBN 80-200-0607-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu