Význam slova \" potměšilý \"
Text dotazu
Prosím o sdělení významu slova \" potměšilý \" s příklady přibližujícími toto slovo obecně a dále potom ve spojení s výrazem obličeje člověka a povahy člověka.
Odpověď
Dobrý den, význam slova potměšilý = záludný, pokrytecký, lstivý, potutelný
Užití:
Chlapec je vzdorovitý, potměšilý. (Jirásek) Příroda jest ukrutná, potměšilá a zlá moc. (Vrchlický) Celé noci nespím, moudří lékaři míní, potměšilý že neduh do jater se mi zhoubně zažírá. (Krásnohorská)
Výraz jejího obličeje nabyl vzezření potměšilého čtveráctví. (Mrštík) Revírník vyměnil s Martou potměšilý pohled (Vl. Mrštík)
Slovo vychází z označení člověka, který "potmě šije", tajně něco chystá.
Informace čerpány z:
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / [Zprac.] Josef Holub, Stanislav Lyer ; 2. vyd. připravil [a pozn. napsal.] Ivan Lutterer. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : SPN, 1978. -- 527, [1] s.
Příruční slovník jazyka českého. -- V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. -- 9 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 16:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu