Význam slova "pohříchu"
Text dotazu
Dobrý den, byla bych ráda, kdyby mi byl vysvětlen
pojem "pohříchu".
Odpověď
Dobrý den,
zastaralý výraz "pohříchu" vyjadřuje politování, znamená "bohužel", "naneštěstí" nebo "běda". Např. Lékař pohříchu nemoc nerozeznal; není pohříchu naděje; platících diváků bylo pohříchu málo.
Použité zdroje:
* Příruční slovník jazyka českého. Díl IV. Část 1. P-Průsvitně. V Praze:
Česká akademie věd a umění, 1941-1943. Str. 525.
* Slovník spisovného jazyka českého. IV, P-Q. Praha: Academia, 1989. Str.
219.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka
českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1978.
Str. 352. ISBN 80-04-23715-0.
* Vokabulář webový: webové hnízdo pramenů k poznání historické češtiny - http://vokabular.ujc.cas.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2010 08:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu