význam slova Olbram
Text dotazu
Zajímal by mě význam slova Olbram, z čeho vznikl (existují vesnice například Olbramovice, Olbramkostel).
Odpověď
Dobrý den,
křestní jméno Olbram se dnes již dávno nepoužívá, rovněž tak Vok, přestože se naše národní dějiny jejich nositeli přímo "hemží". Jméno Olbram je starší českou podobou německého jména Volfram, které vzniklo zajímavým spojením dvou zvířat - vlka (Volf) a havrana (Ram). Z vlčího základu je i jméno Vok. Podle starého kalendáře měli svátek 20. března.
Zdroj: RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2003.
Jméno Olbramovice = ves lidí Olbramových. Osobní jméno Olbram vzniklo z germánského jména Wolfram, doloženo již v roce 1125; složeno z wolf - vlk a starohornoněmeckého hraban, hrabo, hram - havran - to byl posvátný pták Vuotanův.
Zdroj: PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách jejich vznik, původní význam a změny. D.3. M - Ř. Praha: Česká akademie věd a umění ve Státním nakladatelství učebnic, 1951.
Vedle městyse Olbramovice jsou např. Olbramice, Olbramov, Olbramy.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2014 17:44
Michal Bobek, LL.M., MBA píše:
Neděle 07.06.2020 16:57
Dobrý den.
Ten překlad je prosím špatný.
Nejedná se o havrana, ale o berana!
S pozdravem MB
PSK - admin píše:
Úterý 09.06.2020 12:59
Dobrý den,
děkujeme za Vaši připomínku. V odpovědích na dotazy Ptejte se knihovny využíváme pouze informace z věrohodných zdrojů, rozhodně se nejedná o nějaké naše domněnky. Tak je tomu i v tomto případě. Kromě publikací zmíněných v naší odpovědi můžeme uvést i několik dalších, kde se vysvětlení původu jména Olbram rovněž vyskytuje a všechny tyto publikace uvádějí havrana, případně krkavce. Proto považujeme informace uvedené v odpovědi za správné.
Níže uvádíme příklady dalších publikací:
1) Brom - patrně z OJ Olbram, počeštěné germánské Wolfram (wolf = vlk, hraban = havran, posvátná zvířata Germánů)
Oubram - z stč. OJ Olbram (obalováním -1-) a toto z něm. OJ Wolfram: wolf = vlk a hraban = krkavec; to byla posvátná zvířata Germánů
Zdroj:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 34, 132. ISBN 978-80-86781-14-3. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1e463f60-3973-11e4-8e0d-005056827e51
2) OLBRAM - jedná se počeštěnou podobu německého jména Wolfram vzniklého spojením slov "wolf" a "Rabe", což je "vlčí havran".
Zdroj:
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. s. 586. ISBN 80-86367-35-5. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:2d528de0-554b-11e3-ae93-001018b5eb5c
3) Jméno Olbram je starší českou podobou německého jména Volfram, které vzniklo zajímavým spojením dvou zvířat: vlka (Volf) a havrana (staroněm. hraban).
Zdroj:
* BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Praha: Šulc a spol., 1992. s. 55. ISBN 80-901204-3-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:fd200a60-996c-11e3-b9bb-5ef3fc9bb22f
4) Olbram, jméno německého původu. Znamená vlčí havran. Slovensky, maďarsky Volfram, německy Wolfram.
Zdroj:
* Velký slovník naučný: encyklopedie Diderot. Diderot. s. 1039. ISBN 80-902723-1-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:73bd230f-dfbf-4bf4-ba4b-c56c5f018d87
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu