Význam slova - názvu obcí Chuchel - Chuchle
Text dotazu
Prosím o informaci, jaký význam se skrývá za názvy obcí Chuchel, nebo Chuchle. Jaký význam toto slovo mělo v době vytvoření názvu, či podle čeho tento název vznikl.
Odpověď
Dobrý den,
pro místní název Chuchle jsou historicky doloženy tvary Chuchly, malá Chuchle se někdy také nazývala Chuchelec a výklad názvu prý byl obtížný, píše se v:
BRONCOVÁ, Dagmar. Kniha o Praze 5. Praha: Milpo, 1996.
Chuchel, ves u Chotěboře, připomíná se již r. 1257
Chuchel malá a velká - dvě vsi u Smíchova..., jedna z nich se připomíná již r. 1135
Zdroj: SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický Království Českého. Praha: Argo, 1998.
Chuchel (lidově v Chuchli, do Chuchle, i Chuchlu, Chuchla, chuchelskej), ... základem bylo tedy obecné slovo staročeské chuchel, ...chundel, zámotek z koudele, chuchvalec, chumáč, cucek,...Malý Chuchelec - Klein Kuchlitz...Kuchlice, Chuchlík...Chuchelná, Chuchelník, Chuchle...
Zdroj: PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách jejich vznik, původní význam a změny. Praha: Česká akademie věd a umění, 1949.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 11:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu