Význam slova "morna"
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na význam slova morna v přirovnání "zima jako v morně". Děkuji
Odpověď
Dobry den, porekadlo nebo spis souslovi zima jak v morne se uziva v bezne mluve, je podobne napr. zima jak v psinci,psirne, na Sibiri, je tam siberie, ledarna apod. Obdoba souslovi je i v anglictine, francouzstine, nemcine a rustine.
zima ... je tu zima jak v morne (vyznam kolokvialni; nepriznivy, durazny)...
morna = hladomorna
Zdroj: Slovnik ceske frazeologie a idiomatiky. Prirovnani. Praha: Academia, 1983.  a STEPANOVA, Ludmila. Historie a etymologie ceskych rceni. Bibliografie pramenu. Praha: Karolinum, 1998.
Blizsi vysvetleni nam dostupne zdroje neuvadeji. Nabizi se pry i podobnosti:
MOR
to je na mne mor = to me namaha, unavuje, je pro mne nezdrave, neprijemne od Kelce: Zima, to je na mne mora; PS (Prirucni slovnik jazyka ceskeho)
Zdroj: ZAORALEK, Jaroslav. Lidova rceni. Praha: Academia, 2000. (Reprint z r. 1947)
morena ledovcova sut. Z fr. moraine (pres nem. Moräne) asi stare alpske slovo
Zdroj: HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Strucny etymologicky slovnik jazyka ceskeho se zvlastnim zretelem k slovum kulturnim a cizim.  Praha: SPN, 1967.
morana Morena, Marena, Marena, ... jista figura lidovych vyrocnich obradu, znazornujici zimni vladu smrti - Utvar nejasny. Asi od mer- mriti, ale pripona je podivna...
Zdroj: MACHEK, Vaclav. Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Praha: Lidove noviny,1997.
Doporucujeme obratit se na pracovniky Jazykove poradny Ustavu pro jazyk cesky AV CR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna, kde muzete ziskat odbornejsi vysvetleni.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 10:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu