význam slova mezulánka
Text dotazu
prosím o vysvětlení výrazu "mezulánka" z knihy Babička od B.Němcové.
Odpověď
Dobrý den,
v romůnu Boženy Němcové Babička se "mezulánka" objevuje ve větě:
"Neměla jsem více šatstva, než co jsem měla na těle. Jiří mi hned koupil sukni, kabátek a granáty na krk k oddavkám, ostatní mi zaopatřil strýc. Jsou to tytéž granáty, co mám, mezulánka naháčové barvy a oblakové barvy kabátek."
(NĚMCOVÁ, Božena. Babička. Brno: St. Kočí, 1923. 39, 272 s., 1 l. Pramen; Sv. 1., str. 195.)
Mezulán byla vlněná tkanina s vysokým podílem bavlny podobná suknu. Vyráběla se ještě koncem 19. století. Její název byl odvozen z italského mezzolana - polovlna. Mezulánka se v českém prostředí říkalo sukni ušité z mezulánu.
"mezulánka - sukně z polovlněné a polopřízové tkaniny zvané mezulán" (http://www.muzeumbn.cz/babicka-kniha-19/)
"Sukně - základní součást ženského kroje. V pase je nabraná, naskládaná, vpředu se uvazuje. Má různé délky, šíře a zdobení podle typu kroje; šerka, mezulánka, šramačka, kanafaska, kolovanka, kasanka, přeznice"
Použité zdroje
* TERŠL, Stanislav. Abeceda textilu a odívání. Praha: Noris, 1994. 279 s. ISBN 80-900908-7-7.
* LANGHAMMEROVÁ, Jiřina. České lidové kroje. 1. vyd. Praha: Práce, 1994. 150 s. ISBN 80-208-0328-9.
* ŠTĚPÁNOVÁ, Irena. Lidový oděv v Čechách 19. století: určeno pro posl. fak. filozof. Sv. 1. 1. vyd. Praha: SPN, 1984. 239 s.
* Příruční slovník jazyka českého (1935-1957): http://psjc.ujc.cas.cz/
* http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/77534
* http://www.muzeumbn.cz/babicka-kniha-19/
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2017 11:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu