význam slova logistika
Text dotazu
Prosím objasnit slovo logistika - významově - jazykově Od kdy se dané slovo používá v jazyce českém.
Odpověď
Dobrý den, slovo logistika má dva základní významy:
1. (vojenství) nauka o plánování, přípravě a použití prostředků a služeb
nezbytných k činnosti braných sil; vůbec organizace a řízení materiálových,
informačních a transportních procesů;
2. (logika, zastaralé) formalizovaná logika, která užívá místo slovních
formulací matematické symboly;
3. (průmysl, zřídka - vychází z 1.) plánování přísunu prac. sil, dodávání
materiálu ap.
Základ slova je řecký, ze slova logos, které má rozsáhlou škálu významů -
rozum, řeč, slovo, smysl, důkaz ap.; adjektivum logikos pak: rozumný,
rozumový, i logický. Odtud slovo logika v obvyklém smyslu i jako označení
určité disciplíny. Ve vojenské oblasti se slovo začíná používat někdy v 19.
století, francouzské slovníky uvádějí rok 1842, a význam: umění kombinovat
veškeré prostředky dopravy, zásobování a ubytování jednotek. Umění kombinace
odkazuje na souvislost s logikou.
V češtině je známý druhý význam (formální logika), který uvádí Příruční
slovník jazyka českého v r. 1937-38. Vojenský termín se v češtině objevuje
zřejmě až v posledních letech: - Příruční slovník, Slovník spisovného jazyka
českého (1960) jej neuvádějí, Klimešův Slovník cizích slov ve vydání z r.
1981 také ne, ve vydání z r. 1998 již ano; stejně tak jej uvádějí slovníky
cizích slov z 90. let.
Slovo v tomto významu je uvedeno ve slovníku:
Nová slova v češtině : slovník neologizmů / kolektiv autorů pod vedením Olgy
Martincové. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 1998. -- 356 s. ; 24 cm.
To znamená, že patří mezi nová slova v české slovní zásobě a přesněji se
objevuje mezi lety 1985-1995 (korpus, který slovník zpracovává).
Pro další údaje je možné konzultovat Český národní korpus
(http://ucnk.ff.cuni.cz/) a jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český
(http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 15:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu