význam slova katalický
Text dotazu
Co to znamená "katalický"???
Odpověď
Dobrý den,
význam slova katalický, resp. ani slovo samotné, jsme v dostupných publikacích nenašli.
Ve slovníku cizích slov lze dohledat slovo "katal" = jednotka pro množství enzymu, které urychlí (katalyzuje) biochem. reakci za vzniku 1 molu produktu za sekundu. S tím související "kataláza"= enzym katalyzující rozklad peroxidu vodíku na vodu a plynný kyslík, rozšířený v rostlinných a živočišných tkáních - příd. jm. "katalatický".
Slovo katalický jsme našli pouze při hledání na internetu a podle uvedených odkazů by mohlo souviset s výše uvedeným, např.:
http://www.antiskola.eu/sk/referaty/18465-voda-kyslik-peroxid-vodiku/download/print?id=18465
http://referaty-seminarky.cz/voda-kyslik-peroxid-vodiku/
Pokud byste potřeboval přesnější odpověď, doporučujeme Vám obrátit se na Národní technickou knihovnu, která je také zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/statni-technicka-knihovna/) a svým zaměřením je pro Váš dotaz vhodnější.
Použitá literatura:
KRAUS, Jiří a kol. Akademický slovník cizích slov. 1. vyd. Praha: Academia, 1995. 2 sv. ISBN 80-200-0497-1.
DOLEJŠKOVÁ, Jana et al. Chemie I.: vybrané kapitoly z obecné, anorganické a analytické chemie. [Vyd. 4.]. Praha: Česká zemědělská univerzita, 2006. 212 s. ISBN 80-213-1684-5.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2014 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu