Význam slova idla
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě, zda existuje v nějakém jazyce a to i ve starém zapomenutém slovo "idla" a pokud ano, jaký je jeho význam.
Odpověď
Dobrý den,
patrně máte na mysli slovo jídlo v nářečí (např. hanácké); idla znamená jídla, viz ukázky níže S. 163: Neni do idla. Na děti jak be mura šla a te hledáš prázdny místo v roho zrcadla. Moje místo! Tam sem mival taliř z tófaro, oběd načénal a krájel chleba, óvaro!
Hlavní název: Hanácky pěsničke
Podnázev: Vébor pěsniček Ondřeje Přikryla
Autor: Přikryl, Ondřej, 1862-1936
Místo vydání: V Prostějově
Nakladatel/Vydavatel: Kruh přátel hanáčtiny Vydáno : 1936
S. 45: Sertvi, možná zato tak dluho žyl, že cely žyvot robil a id enem obyčejne idla. I němocny byl málokdy. To. Tak ešče remu a kašel.
Hlavní název: Fčyl a prvej
Podnázev: nářeční příloha ke kronice obce Holasovice
Autor: Hřivnáč, Jiří, 1928-
Místo vydání: Holasovice
Nakladatel/Vydavatel: Jiří Hřivnáč]
Vydáno : 2009
S. 65: jěsť, idlo - jíst, jídlo (dialekt idla - jídla) Hlavní název: Slovník štramberského nářečí
Autor: Kresta, Bohumil
Místo vydání: Ostrava]
Nakladatel/Vydavatel: Šmíra-Print
Vydáno : c2008
Jinak se ale může jednat také o zkratky, viz
IDLA    Asociace neslyšících Latino Illinois
IDLA    IMPAC Dublin Literary Award (Dublin, Irsko)
IDLA    Idaho Digitální vzdělávací akademie
IDLA    Illinois zubní laboratoř asociace
IDLA    Iowa distanční učení asociace
IDLA    Mezinárodní řidičský průkaz asociace
- See more at: http://www.abbreviationfinder.org/cs/acronyms/idla.html#sthash.jzA5JwoA.dpuf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2015 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu