význam slova "holomajzna"
Text dotazu
Co je nebo byla holomajzna
Odpověď
Dobrý den,
výraz holomajzna jsme již jednou v rámci služby Ptejte se knihovny hledali, odpověď naleznete v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/puvod-a-vyznam-slov-holomajzna-koh-i-noor-hardtmuth
Na základě této odpovědi jsme se dívali do publikací pojednávajících o sportovním slangu či slangu obecně, bohužel nikde není toto slovo uvedeno.
Procházeli jsme literaturu:
OUŘEDNÍK, Patrik. Šmírbuch jazyka českého : slovník nekonvenční češtiny 1945-1989. 3., dopl. a rozš. vyd., V Pasece 1.. V Praze ; a Litomyšli : Paseka, 2005. 501 s. ISBN 80-7185-638-X.
HUBÁČEK, Jaroslav. O českých slanzích. 2., dopln. a přeprac. vyd.. Ostrava : Profil, 1981. 214, [1] s.
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
ŠIMEK, František. Slovníček staré češtiny. Praha : Orbis, 1947. 235-[II] s.
Vysvětlení jsme nalezli až pomocí digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz), v časopise Pochodeň. Hradec Králové: František Novák, 23-24.2.1974, č.výtisku 76, str.10.
Zde se ve sportovní části píše:
"Holomajzna je slangový výraz pro hru postrádající jakýkoliv systém. Skládá se pouze z osobních soubojů bez kombinace. "
Pokud byste potřeboval důkladnější vysvětlení, můžete se také obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyka český AV ČR, službu naleznete na adrese www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 10:44
Lenka Fulínová píše:
Středa 08.07.2015 17:20
Dobrý den, tatínek mi vyprávěl, jak hrávali "holomajznu" - hokej místo na ledě na ušlapaném sněhu a hráli tenisákem ne pukem...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu