význam slova holka
Text dotazu
Jaký je význam slova holka?
Odpověď
Dobrý den,
holka = ženský protějšek k hochovi. Původně vzniklo slovo "hoch" ze slova holobrádek a později bylo k tomuto přitvořeno právě slovo holka (jako protějšek). (Rejzek, Jiří. Český etymologický slovník. + Holub, Josef; Lyer, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého.)
Význam slova "holka" se ale postupně rozšiřoval a tedy má několik významů:
1. Slovo holka může mít význam: nedospělá nebo dospívající osoba ženského pohlaví. Jinak také děvče, dívka.
2. Dále může mít také expresivní význam, např. v důvěrném hovoru (Holky, já mám hlad!), pak je tímto slovem míněna žena vůbec. Nebo v hovoru ke své vlastní ženě (Např. : Nevím, nevím holka, ale tohle se mi nezdá.
3. Dalším význam může být myšlen jako něčí děvče, holka, milá či milenka. (Př. Chodím už s holkou. Mám už svou holku. Jdu za holkou.)
4. Dříve mohl být další význam: služebná (př. Přijali jsme spolehlivou holku.)
5. Posledním významem může být nevěstka, prostitutka. (Př. lehká holka, holka z ulice)
Zdroje:
* http://ssjc.ujc.cas.cz/
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
Projité zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 15:04
pea píše:
Sobota 17.09.2016 09:26
Pavel Eisner v Chrámu a tvrzi uvádí, že holka je dívka s dosud neochlupeným dámským ohanbím, tedy holým klínem nikoli oholeným, ale dosud nazarostlým). Je to tedy obdoba holobrádka, ale nejde o holou bradu, ale jinou část těla.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu