význam slova hnídek
Text dotazu
Prosím o sdělení původu a významu slova hnídek. Slyšela jsem jej ve spojení :"říká se tam u Hnídků".Děkuji a zdravím !
Odpověď
Dobrý den,
slovo hnídek jsme bohužel nikde nenašli, ale domníváme se, že může jít o totéž vyjádření či minimálně velmi úzkou souvislost se slovem hnidka. Hnidka je zdrobnělina ke slovu hnida, které je označením vajíčka vši. Pokud jste slyšela označení "u Hnídků" s velkým H, pravděpodobně se jedná o pojmenování podle osoby - tato příjmení skutečně existují, a to Hnida, Hnidák, Hnídek, Hnidka, Hnidoš - všechna odvozena od hnida= vajíčko vši.
Pokud by Vás zajímaly statistické údaje četnosti příjmení v ČR, můžete využít stránky www.kdejsme.cz. Pro podrobnější informace o původu a vzniku slova Vám doporučujeme využít Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Použitá literatura:
Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2013 10:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu