Význam slova guvernér jako představitel centrální banky
Text dotazu
Dobrý den
Proč se funkce vedoucího České národní banky ( i jiné evropské centrální banky) nazývá zrovna guvernér a ne třeba předseda nebo prezident jako u jiných úřadů. Guvernér je pro mě spíš správce nějakého území.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
označení názvu funkce guvernér v bankovnictví je velmi staré, používá se v mnoha zemích pro osoby se stejnou pracovní náplní, pracovním postavením.
Slovo guvernér pochází z francouzštiny, znamená místokrále, místodržitele, prezidenta cedulové banky, správce. Cedulová banka = mající právo vydávat cedule, tj. papírové peníze.
X
Guberna, gubernium, gubernia, gubernie - země; gubernium - úřad, dekret, gubernie -  větší správní obvod Gubernium = latinsky zemská vláda, místodržitelství ve starém Rakousku do r. 1849
Čerpáno z: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
guvernér ‘vysoký správní úředník’,
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 190. ISBN 978-80-7335-296-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:caaff4a0-65d4-11e6-aed5-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.08.2023 14:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu