význam slova "finesa" v souboji na meče
Text dotazu
Dobrý den.
Jaký význam má "finesa" souboji na meče?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo finesa podle slovníků cizích slov znamená jemnost,  jemnou podrobnost, jemný významový rozdíl nebo také důvtip, zchytralost, chytráctví.
Zdroj: KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1981.
V souboji na meče se se slovem finesa setkáme asi právě v souvislosti s důvtipem; důvtip, obratnost, jak někoho dostat tam, kde ho potřebujeme mít...
Šerm je starý tisice let, avšak jak ho známe nyní, vznikl až v 19. století;  využívá napětí,  chytrost a techniku. Šermíři se učí a používají jemné finesy šermu a zvládají různé finty.
Přímo vysvětlení vaší otázky se nám v knihách, které máme právě dostupné, (NK ČR je uzavřena od 21.7. do 4.8.2014 a z fondů se nepůjčuje), nepodařilo najít. Napovědět by ale mohl tento úryvek:
"Pán z Jarnacu byl fyzicky slabší, starší, a hůře ovládal umění šermu. Ale byl mnohem inteligentnější, a proto učinil vše, aby byl připraven hájit svůj život a čest. Dobře věděl, že v technice šermu se nemůže rovnat svému obávanému soupeři, a proto požádal svého přítele, kapitána královských kopiníků italského šlechtice Gluseppe Caiza o pomoc. Ten byl vyškolen v šermířském umění u italských Mistrů, ovládal mnoho z jejich soukromého repertoáru šermířských fines a fint, a jednou z nich, tu ve Francii zcela neznámou naučil de Jarnaca, aby ji použil v tomto osudovém utkání."
Zdroj: Tajné zásahy III., čtvrtletník Herold – šermířské listy 2/2005)
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.08.2014 12:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu