Význam slova - doplcunge
Text dotazu
Dobrý den,
co prosím znamená - zdá se germanismus - "doplcunge"? Zaslechl jsem ho ve hře Kdyby tisíc klarinetů, ale význam nemohu najít.
Děkuji.
S pozdravem
Vojtěch Kadlec
Odpověď
Dobrý den,
i když se tento tvar nepodařilo nalézt ve své celkové podobě a neznáme kontext situace ve filmu, předpokládáme, že se může jednat o složeninu dvou slov, jak je v německém jazyku zvykem.
Podle fonetického přepisu by se mohlo jednat o slova "Doppel" [dopl] = duplikát, opis, průklep, čtyřhra, dvojveslice; a "Zunge" [cunge] = jazyk (orgán); popř. hudební jazýček (na varhanách), jazýček (vah); řeč, jazyk, mluva; atd.
Z výše naznačených možností můžete vytvořit vhodnou složeninu slov, která bude dávat smysl kontextu filmu.
Popřípadě nejblíže podobné adjektivum bylo nalezeno doppelzüngig [doplcingig] = obojetný, pokrytecký, obojaký; či substantivum Doppelstunde [doplstunde] = dvouhodina.
Použité zdroje
MÜLLER, Wolfgang et al. Duden: německý výkladový slovník s českými ekvivalenty. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1993. 808 s. ISBN 80-204-0392-2.
Německo-český, česko-německý velký slovník: [--nejen pro překladatele]. 3. vyd. V Brně: Lingea, 2014. 1599 s. ISBN 978-80-87819-52-4.
ROHÁL, Robert a CHADIMA, Vítek. České zpívající filmy. [Praha]: Petrklíč, 2010. 218 s. ISBN 978-80-7229-235-6.
SIEBMACHER, Gerd a kol. Německo-český, česko-německý studijní slovník. 1. vydání. Prostějov: Fin Publishing, 2015. 1391 stran. ISBN 978-80-87133-10-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.04.2017 16:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu