Význam slova dolečník.
Text dotazu
Dobrý den. V kuchřské knize M. D. Rettigové, vydané v roce 1906 jsem v receptu číslo 176 na straně 66 narazil na výraz dolečník ve větě: "...můžeš z toho faše na dolečníku smažit malé svítky...". Domnívám se, že dolečník je pánev s důlky, které se dnes dělají například takzvaná volská oka. Můžete mi mou domněnku potvrdit nebo vyvrátit?
Odpověď
Dobrý den,
dolečník je podle různých zdrojů opravdu pánev, na které se smaží vdolky, volská oka nebo třeba lívance. Jedná se spíš o nářeční podobu, vychází z vdolek = někde vžité dolek.
Zdroje:
Hlavní název: Slovník spisovného jazyka českého
Editor: Havránek, Bohuslav, 1893-1978
Ústav pro jazyk český (Akademie věd ČR)
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Academia
Vydáno : 1989
s. 31:
vdolečník (6. j. -u, 6. mn. -cích) (obl. čes. dolečník Rais), -u m. pánev na pečení n. smažení vdolků vdolek (6. mn. -Icích) (obl. čes. dolek), -Iku m. pečené n. smažené pečivo kulatého tvaru z kynutého těsta: v. s povidly; řidč. lité vdolky (Něm.) lívance:
expr. tvář jako v. (Kez.) kulatá:-* zdrob. vdoleček (e. mn. -čcích, -čkách) (obl. čes. doleček Rais) -čku m.: kuch. bavorské v-y smažené, se zavařeninou v důlku vdolkový (obl. čes. dolkový Jah.) příd. к vdolek:
v-é zásoby vdolků
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:c188ef5f64c048faa56d95c2367f4f62
heslo dolečník
Talken - rakouská němčina - vdolek
Talkenpfanne
http://kott.ujc.cas.cz/obrazek.php?soubor=01/01-0268.jpg&procento=25
Vejce sázená. Obyčejný dolečník se vymaže dobře máslem a do každého  důlku dá se jedno vejce, trochu se posolí, přiklopí a nechá upéci, při čemž musíme dáti pozor, aby se vejce nepředělala, jinak by nebyla dobrá.
Hlavní název: Česká hospodyně
Podnázev: illustrovaný časopis rodinný
Místo vydání: Chrudim
Nakladatel/Vydavatel: [Ad. Eckert?]
Vydáno : 12.03.1903
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:74e3e310-ce68-11e4-97af-005056827e51
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.11.2015 20:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu