Význam slova decima
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to znamená decima (strofa) a lze uvést příklad?
Odpověď
Dobrý den, Decima - (lat. = desátá) strofa nebo báseň provensálského původu složená z deseti většinou osmislabičných veršů, rýmovaných např. abbaaccddc nebo ababacdccd. Uplatňovala se hojně v románské poezii a dramatu pozdního středověku, zvlášě ve Španělsku. Klasická podoba španělské d. se nazývá též espinela, podle Vincenta Espinela (1550-1624), který bývá pokládán za jejího autora.
Zdroj: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.
decima ž. hud. 1. desátý stupeň diatonické stupnice, interval, při němž vyšší tón tvoří 10.stupeň diatonické stupnice vzhledem k tónu nižšímu 2.
pomocný hlas varhan 3. liter. strofa provensálského původu mající deset trochejských osmislabičných veršů (uplatňovala se většinou ve Španělsku)
Zdroj: KLIMEŠ, Lubomír. Slovník cizích slov. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1981.
Slovník cizích slov na internetu, viz odkaz níže http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/decima.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2009 17:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu