význam slova "čurda"
Text dotazu
Dobry den.
Jestli prosím existuje nějaký vedlejší význam slova «čurda»? V Slovníku nespisovné češtiny se vysvětluje jako «malá role», ale to mi do kontextu nesedí. Nemohlo by to být zároveň odvozené od slova «čůrat» a tak znamenat něco jako «prdel» apod.?
Odpověď
Dobrý den,
význam slova čurda uvádí František Trávníček jako nářeční výraz pro podstatné jméno pes.
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Štěk - je výstižné označení malé role s krátkým textem. Méně už se ví, že na divadle se taková role nazývá i čokl, hund, čurda či blaf.
Zdroj: http://klub.slovniky.cz/clanek/latina-aneb-cesky-slang-v-lidovkach
čurda – divadel. malá role (též u filmu), srov. štěk. … pak epizodní, to znamená s jedním výstupem, a nakonec štěky, hundi, čurdy, pindy, křoví. (B. Bezouška)
čurdit – 1. svět. pršet, srov. lingrovat, mutrelit 2. močit. To pívo bylo dobrý, ale v noci jsem šel asi třikrát čurdit. 3. kazit. Ty vole, špičkovej rum a ty to budeš čurdit nějakym vermutem? [A] první význam uvádí Podzimek 1937; rom. čhordel nebo čhurdel téci, sypat; druhý význam expres. obměna čurat
čurdit se – rozčilovat se [A] snad podle čuřit se
http://slangy.cz/SNC_Ukazky.html
Celkem běžné je příjmení Čurda. Vzniklo ze slovesa čuřit se = šklebit se
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Čurda - pejorativ. pes., výraz málo užívaný. Paruky psí mají právo na psí role, čokly, čurdy. Rozpravy Aventina
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství, 1935-1937. Díl 1. A - J.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu